Koningin Elizabeth (90) is al vaak vereeuwigd op canvas. Haar nieuwste portret is geschilderd door de Canadese kunstenaar Henry Ward, als dank voor het feit dat ze al 60 jaar het Britse Rode Kruis steunt.

De Queen draagt haar Garter robes (de Orde van de Kousenband is de hoogste van Engeland), diamanten oorstekers en een armband en de Kokoshnik tiara die van koningin Alexandra zijn geweest. Alexandra speelde een cruciale rol voor het Rode Kruis door haar echtgenoot koning Edward over te halen de organisatie het predikaat 'koninklijk' te geven.

Tijdens haar 63 jaar als staatshoofd onthulde de Queen al meer dan 150 portretten van zichzelf en haar familie. Nooit laat ze merken wat ze er van vindt ('Never complain, never explain'), maar insiders maakten uit haar subtiele snuif en het feit dat ze niet al te lang bleef op dat het niet de favoriete interpretatie van Hare Majesteit was. Hier zie je vijf eerdere portretten van de Queen, waaronder eentje die wél haar goedkeuring kon wegdragen.

De Lucian Freud

© Royal Collection Trust 2012 / the Lucian Freud Archive
© Royal Collection Trust 2012 / the Lucian Freud Archive

© Royal Collection Trust 2012 / the Lucian Freud Archive

In 2001 schilderde Lucian Freud dit vrij kleine schilderij van de Queen, dat je óf schitterend óf vreselijk vindt. Freud wilde alleen voor haar hoofd en schouders gaan en moest extra canvas uitrollen toen bij besloot ook haar tiara te schilderen. Het staat ook wel bekend als het Drag Queen portret. Hare Majesteit werd door haar man prins Philip geplaagd dat ze zich eerst wel eens had mogen scheren. En Elizabeth noemde Freud diplomatiek 'een groot kunstenaar' zonder zich verder uit te laten over wat ze van haar portret vond. We schatten in dat ze er niet verrukt van was.

De Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall
© Dan Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall

Dan Llewelyn Hall leverde in 2013 dit schilderij van de Queen af, ter ere van haar 60-jarig regeringsjubileum. De expressionistische interpretatie van Hare Majesteit viel niet in de smaak bij het publiek van het Millennium Stadium in Cardiff, dat van mening was 'dat in plaats van het schilderij, beter de schilder had kunnen worden opgehangen'. De Queen bleef er passend stoïcijns onder en liet in kleine kring flegmatiek doorschemeren dat ze wel erger had gezien. Llewelyn Hall leverde later ook nog een vrij onflatteus portret van prins William ↓ af.

© Dan Llewelyn Hall
© Dan Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall

De Warhol

© Adamar Fine Arts
© Adamar Fine Arts

© Adamar Fine Arts

Het laatste printportret dat Andy Warhol in 1985 maakte was gebaseerd op Elizabeths officiële Silver Jubilee portret uit 1977. Het behoorde tot een serie waarin ook koningin Beatrix, koningin Margarethe van Denemarken en koningin Ntombi van Swaziland zaten. Er zijn 16 exemplaren van gemaakt, de Queen vond het enig. Haar vriendin Beatrix trouwens ook: de dames waren hipper dan de destijds gevestigde smaak vermoedde.

De Condo

© George Condo / Tate Modern
© George Condo / Tate Modern

© George Condo / Tate Modern

George Condo's 'Dreams and Nightmares of the Queen' (2006) is zonder enige twijfel het meest gehate portret van koningin Elizabeth. De Britten verfoeien het om de cartooneske uitstraling en doopten het 'The Cabbage Patch Queen', naar de kinderpoppenrage uit de jaren tachtig. Brendan Kelly van de Royal Society of Portrait Painters noemde het 'gênant slecht', moderne kunstliefhebbers zagen er wel wat in, zodat het schilderij in het Tate Modern terecht kwam. De Queen liet niet merken dat ze 'not amused' was, maar deelde ook geen lintjes uit. Ze kwam er overigens nog genadig vanaf: Condo wilde haar eerst naakt schilderen.

De Heimans

© Ralph Heimans
© Ralph Heimans

© Ralph Heimans

Ralph Heimans keerde voor zijn Diamond Jubilee portret in 2012 terug naar de plek waar de Queen in Westminister Abbey gekroond werd. Hij schilderde het decor zonder haar en wist de koningin later in één uur te vangen, toen ze voor hem poseerde in de gele salon in Buckingham Palace. Hij omschreef haar als 'het ultieme onderwerp', het schilderij is veel geprezen omdat het een kwetsbare kant van haar laat zien. De Queen kijkt naar het Cosmati tegelwerk waarop ze met dezelfde robe 60 jaar eerder stond en was zo tevreden met het werk dat ze er bijna van volschoot.

Koning Willem-Alexander is in zijn vijfde jaar op de troon populairder dan ooit. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het opiniepanel van het televisieprogramma EenVandaag.

85 procent van de ondervraagden heeft er vertrouwen in dat hij zijn werk goed doet. In 2016 was dit percentage 77. Vorig jaar was het al gestegen naar 82 procent.

Volgens het onderzoek scoort de koning op meerdere aspecten beter dan vorig jaar. Hij weet beter wat er speelt en hij is meer koning van alle Nederlanders. Ook is hij volgens iets meer mensen geloofwaardig en presenteert hij zich beter. Verder omschrijven panelleden de koning als betrokken, benaderbaar, open en gewoon.

Koningin Máxima is het populairste lid van het koningshuis. Maar haar man nadert als het gaat om het favoriete lid van het Koninklijk Huis. Prinses Beatrix en prof. mr. Pieter van Vollenhoven delen de derde plek.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De geboorte van de kleine prins in Engeland zorgde voor een stortvloed aan felicitaties en reacties aan het adres van William en Kate op social media. Dit zijn de leukste:

Michelle Obama was er als de kippen bij om een mooie persoonlijke boodschap achter te laten:

En voetballer David Beckham deelde een persoonlijk kiekje:

De universiteit waar de twee elkaar leerde kennen, stuurde een mooie herinnering van het jonge stel:

Natuurlijk waren er ook veel fashionsites die de look van Kate memoreerden:

En deze afbeelding vloog werkelijk over het internet. Kate die met haar kleding een ode brengt aan William's overleden moeder Diana:

Het stel geniet nu van het gezin met hun drie kinderen, maar stuurde natuurlijk wel een bedankje voor zoveel felicitaties:

 

Welcome to the family. Thank you everyone for your kind wishes.

Een bericht gedeeld door Kensington Palace (@kensingtonroyal) op

Beeld: ANP/EPA Will Oliver

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in