Koningin Elizabeth (90) is al vaak vereeuwigd op canvas. Haar nieuwste portret is geschilderd door de Canadese kunstenaar Henry Ward, als dank voor het feit dat ze al 60 jaar het Britse Rode Kruis steunt.

More content below the advertising

De Queen draagt haar Garter robes (de Orde van de Kousenband is de hoogste van Engeland), diamanten oorstekers en een armband en de Kokoshnik tiara die van koningin Alexandra zijn geweest. Alexandra speelde een cruciale rol voor het Rode Kruis door haar echtgenoot koning Edward over te halen de organisatie het predikaat 'koninklijk' te geven.

Tijdens haar 63 jaar als staatshoofd onthulde de Queen al meer dan 150 portretten van zichzelf en haar familie. Nooit laat ze merken wat ze er van vindt ('Never complain, never explain'), maar insiders maakten uit haar subtiele snuif en het feit dat ze niet al te lang bleef op dat het niet de favoriete interpretatie van Hare Majesteit was. Hier zie je vijf eerdere portretten van de Queen, waaronder eentje die wél haar goedkeuring kon wegdragen.

De Lucian Freud

© Royal Collection Trust 2012 / the Lucian Freud Archive

© Royal Collection Trust 2012 / the Lucian Freud Archive

In 2001 schilderde Lucian Freud dit vrij kleine schilderij van de Queen, dat je óf schitterend óf vreselijk vindt. Freud wilde alleen voor haar hoofd en schouders gaan en moest extra canvas uitrollen toen bij besloot ook haar tiara te schilderen. Het staat ook wel bekend als het Drag Queen portret. Hare Majesteit werd door haar man prins Philip geplaagd dat ze zich eerst wel eens had mogen scheren. En Elizabeth noemde Freud diplomatiek 'een groot kunstenaar' zonder zich verder uit te laten over wat ze van haar portret vond. We schatten in dat ze er niet verrukt van was.

De Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall

Dan Llewelyn Hall leverde in 2013 dit schilderij van de Queen af, ter ere van haar 60-jarig regeringsjubileum. De expressionistische interpretatie van Hare Majesteit viel niet in de smaak bij het publiek van het Millennium Stadium in Cardiff, dat van mening was 'dat in plaats van het schilderij, beter de schilder had kunnen worden opgehangen'. De Queen bleef er passend stoïcijns onder en liet in kleine kring flegmatiek doorschemeren dat ze wel erger had gezien. Llewelyn Hall leverde later ook nog een vrij onflatteus portret van prins William ↓ af.

© Dan Llewelyn Hall

© Dan Llewelyn Hall

De Warhol

© Adamar Fine Arts

© Adamar Fine Arts

Het laatste printportret dat Andy Warhol in 1985 maakte was gebaseerd op Elizabeths officiële Silver Jubilee portret uit 1977. Het behoorde tot een serie waarin ook koningin Beatrix, koningin Margarethe van Denemarken en koningin Ntombi van Swaziland zaten. Er zijn 16 exemplaren van gemaakt, de Queen vond het enig. Haar vriendin Beatrix trouwens ook: de dames waren hipper dan de destijds gevestigde smaak vermoedde.

De Condo

© George Condo / Tate Modern

© George Condo / Tate Modern

George Condo's 'Dreams and Nightmares of the Queen' (2006) is zonder enige twijfel het meest gehate portret van koningin Elizabeth. De Britten verfoeien het om de cartooneske uitstraling en doopten het 'The Cabbage Patch Queen', naar de kinderpoppenrage uit de jaren tachtig. Brendan Kelly van de Royal Society of Portrait Painters noemde het 'gênant slecht', moderne kunstliefhebbers zagen er wel wat in, zodat het schilderij in het Tate Modern terecht kwam. De Queen liet niet merken dat ze 'not amused' was, maar deelde ook geen lintjes uit. Ze kwam er overigens nog genadig vanaf: Condo wilde haar eerst naakt schilderen.

De Heimans

© Ralph Heimans

© Ralph Heimans

Ralph Heimans keerde voor zijn Diamond Jubilee portret in 2012 terug naar de plek waar de Queen in Westminister Abbey gekroond werd. Hij schilderde het decor zonder haar en wist de koningin later in één uur te vangen, toen ze voor hem poseerde in de gele salon in Buckingham Palace. Hij omschreef haar als 'het ultieme onderwerp', het schilderij is veel geprezen omdat het een kwetsbare kant van haar laat zien. De Queen kijkt naar het Cosmati tegelwerk waarop ze met dezelfde robe 60 jaar eerder stond en was zo tevreden met het werk dat ze er bijna van volschoot.

Voor de Duke en Duchess van Sussex breekt er een spannende tijd aan nu de kleine echt aanstaande is. Meghan was deze week in New York voor haar babyshower en ze gaat dit weekend waarschijnlijk naar Marokko, maar daarna gaat de laatste fase van de zwangerschap echt in. Voor elke aanstaande ouder spannend, maar Meghan en Harry hebben ook nog wat extra royal regels om zich aan te houden.

1. Het geslacht van de kleine Sussex blijft geheim tot de geboorte

In Amerika is het steeds populairder om het geslacht van je kindje te weten voor de bevalling en zelfs te delen met familie en vrienden met een ‘gender reveal party’.

More content below the advertising

Bij een bezoek aan Birkenhead vorige maand, zei Harry dat hij en Meghan het geslacht zelf niet willen weten en het liever een verrassing laten zijn. Of dat waar is of niet, doet er niet toe, de buitenwacht krijgt het geslacht in ieder geval pas te horen als de kleine spruit er is.

2. Meghan bevalt in het ziekenhuis

In het verleden bevielen leden van koninklijke huize altijd thuis. Princess Diana was de eerste die met deze traditie brak. Zij stond erop om in het ziekenhuis te bevallen van William en Harry, omdat haar dat veiliger leek. 

Zij beviel in St. Mary´s Hospital in Londen, net als Kate van haar drie kinderen. De staff van het ziekenhuis heeft het verzoek gekregen geen vakantie op te nemen in april, dus….

3. Queen Elizabeth hoort het nieuws als eerste

De koningin wordt als eerste geïnformeerd over de geboorte van het nieuwe gezinslid.

4. De bevalling wordt begeleid door de koninklijke gynaecoloog

De koninklijke familie heeft hun eigen gynaecoloog: Alan Farthing.

5. De aankondiging van de geboorte komt op een sokkel bij Buckingham Palace

Hoewel we tegenwoordig met alle moderne technieken binnen een mum van tijd op de hoogte zijn van de ‘new arrival’, is het traditie dat er een officiële aankondiging op een ezel voor het paleis wordt geplaatst.

6. De baby krijgt een speciale deken bij de eerste presentatie aan het volk

Als moeder en kind het goed maken, volgt de traditionele fotosessie buiten het ziekenhuis om de kleine voor te stellen aan het publiek.

Sinds de koningin Prince Charles in 1948 in een deken wikkelde van G.H. Hurt & Sons. uit Nottingham, volgen alle koninklijke moeders haar voorbeeld. Meghan hoeft zich dus alleen druk te maken over wat zij aantrekt.

7. Het duurt een paar dagen voordat de naam bekend wordt gemaakt

Bij William’s kinderen duurde het 2 of 3 dagen voordat het gepeupel op de hoogte wordt gebracht van de naam van het nieuwste lid van de koninklijke familie.

8. De kleine krijgt een koninklijke naam

De royals zijn dol olp vernoemen binnen de familie en hoewel Harry en Meghan wel vaker het protocol gebroken hebben, zetten de Britse bookmakers in op Victoria, Diana, Albert of Philip, omdat die namen al een tijdje niet gebruikt zijn.

Ook zal de kleine minimaal 3 namen dragen. We zullen zien!

9. Het kindje krijgt meerdere peetouders

Hoewel kinderen normaal gesproken hooguit twee peetouders hebben, gaat dat er in het koningshuis anders aan toe. Prins George heeft er bijvoorbeeld zeven en Prinses Charlotte vijf. Directe familieleden worden doorgaans niet gekozen, het zijn vaak bekenden en neven en nichten van de ouders. Sorry William en Catherine!

Bron: cosmo.uk. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Onze koningin heeft een koninklijke walk-in-closet waar we allemaal jaloers op zijn. Ze schijnt zo'n 800 outfits te hebben en daar komen elk jaar om en nabij 50 stuks bij. Veel outfits zien we vaker voorbijkomen. 

Je denkt dan dat het iets nieuws is, maar de koningin geeft dan net een andere twist aan de betreffende look.

More content below the advertising

Net iets korter

Zoals bijvoorbeeld de prachtige japon die Máxima afgelopen week droeg bij een bezoek aan Jordanië. Het gaat om een ingekorte versie van een japon van Giambattista Valli. 

Twee keer het blauwtje

Uiteraard was dat niet de enige keer, want ook de blauwe inauguratiejurk van Jan Taminiau uit 2013 wist ze op een slimme manier nog een keer te dragen. Een paar jaar later kwamen we deze japon namelijk weer bij een staatsbezoek aan Denemarken tegen, maar dan gedragen zonder de statige cape.

2013

2015

Iets aangepaste versie

De koningin heeft ons ook verrast tijdens het Bevrijdingsconcert in 2014. Daarin verscheen ze namelijk in een felgroene japon van haar schoonmoeder Beatrix. Alleen heeft ze deze wel wat laten aanpassen: zo zijn de accenten (zoals bij de hals en de mouwen) anders.

Bron: Modekoninginmaxima/Blauw Bloed Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in