Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix waren dinsdagmiddag in de Evangelische Stadskerk van Bad Berleburg (Duitsland) aanwezig bij de rouwdienst voor prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

De echtgenoot van de Deense prinses Benedikte en zwager van koningin Margrethe overleed vorige week maandag op 82-jarige leeftijd.

Prins Richard was de 'bliksemafleider'
De banden tussen het Nederlandse koningshuis en de Duitse prins zijn altijd zeer hecht geweest. Prinses Beatrix leerde in 1964 haar latere echtgenoot Claus von Amsberg kennen op de bruiloft van Richards zus Tatiana, en Richard trad daarna enkele keren op als bliksemafleider tijdens de ontluikende relatie tussen Claus en Beatrix, door als begeleider van de prinses op te treden. Lang werd dan ook gedacht dat hij haar geliefde was.

Bekijk ook: Máxima's week: de koningin was in haar geliefde New York, een stad vol herinneringen

Article continues after the ad

Prins Richard en zijn eega, prinses Benedikte

Laatste publieke optreden
Prins Richard ontmoette op zijn beurt zijn vrouw prinses Benedikte op de dansvloer bij het huwelijk van Beatrix en Claus in maart 1966. In de halve eeuw sindsdien waren Richard en Benedikte op veel hoogtijdagen van de Oranjes aanwezig. Het laatste publieke optreden van Richard in Denemarken was in 2015 bij het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.