UPDATE: Reactie Koning Willem Alexander op het nieuws dat kroonprinses Amalia haar middelbare schooltijd zou willen afmaken in China. 

Onze koning ging van 1983 tot 1985 naar een school binnen dezelfde organisatie (UWC) in Wales. Amalia (14) zou haar oog nu hebben laten vallen op China, volgens de Telegraaf. Ze volgt al een paar jaar Chinese les op school.

Inmiddels is dit gerucht door de koning zelf naar het rijk der fabelen verwezen: "Ik kwam woensdag uit Korea, landde in Parijs en zag het nieuws. Ik was heel verbaasd. Dus ik dacht: laat ik even Amalia bellen om te kijken of het waar is of niet, want misschien had ze iets geregeld.

Ik kende het verhaal nog niet," reageerde Willem-Alexander op het nieuws. Zij heeft er heel hard om gelachen. Het is absoluut niet waar. Ik verwijs het terug naar de dikke duim waar het uit gezogen is", aldus de verbaasde vader. "Het is een totaal onzinverhaal", voegde hij er aan toe.

Het oorspronkelijke bericht:

In het diepste geheim
Ook haar ouders hebben iets met China, dat blijkt wel uit de drie staatsbezoeken van de laatste paar jaar. Vorige week nog waren Willem-Alexander en Máxima samen in China. Wellicht ook om (tussen hun loeidrukke schema's door) in het diepste geheim een kijkje te nemen bij Amalia’s school van keuze?

Andere kant van de wereld
Dat is het UWC Changshu, zo’n beetje aan de andere kant van de wereld. Een school met ongeveer 450 leerlingen van allerlei nationaliteiten, met een koninklijk tintje ook nog: koningin Noor van Jordanië zit er in het bestuur.

Privacy
Of en wanneer Amalia daadwerkelijk naar China vertrekt (ze zit nu in de derde klas) in de komende jaren is nog de vraag: de RVD reageert niet op de verhalen, en het is de verwachting dat ze dat ook niet gaan doen, om Amalia’s privacy zoveel mogelijk te beschermen.

Beeld: Hollandse Hoogte/RVD/Erwin Olaf

 

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in