Vroeger was het ondenkbaar, maar tegenwoordig stellen leden van verschillende koningshuizen zich kwetsbaar op. Prins Harry vertelde over de inzinking na de dood van zijn moeder, en prinses Victoria van Zweden deed een boekje open over de zwarte bladzijden in haar leven.

Moedig, vinden wij. Want het is nogal wat voor een publiek persoon om nóg meer prijs te geven van je (toch al zo beperkte) privé-leven. 

Zorgen
Kroonprinses Victoria (40) deed dat alweer even geleden op de nationale tv-zender SVT, toen zij sprak over anorexia, de ziekte waar zij als tiener aan leed. Daaraan voegde de toekomstige koningin toe dat ze zich momenteel zorgen maakt over de mentale gesteldheid van jongeren.

Dagelijks angstaanvallen
"Vroeger dacht ik dat ik dom en traag was", vertelt Victoria in het vraaggesprek. Hoewel de moeder van twee koninklijke kinderen - Estelle (5) en Oscar (1) - benadrukt dat ze nu niet langer aan de eetstoornis anorexia lijdt, heeft ze nog wel dagelijks last van angstaanvallen. "De faalangst van vroeger heb ik nog steeds", zegt ze, "maar ik heb inmiddels wel geleerd hoe ik daar het beste mee om kan gaan."

Lees ook: Privé-bericht nu openbaar: man van Zweedse prinses Madeleine is duidelijk géén fan van Trump

Zogenaamd 'volmaakte' wereld
Haar leven in de picture heeft naar eigen zeggen niets te maken met haar angsten. “Er zijn net zoveel redenen om je slecht te voelen als er mensen zijn", zegt ze nuchter. Waar ze zich wél zorgen over maakt, is de ogenschijnlijk 'volmaakte' wereld waarin jongeren nu opgroeien.

'Kinderen mogen kinderen zijn'
"Al die perfecte foto's die worden geüpload" hebben volgens Victoria een slechte invloed op jongens en meisjes - helemaal als je beïnvloedbaar bent. "Het lijkt wel of continu wordt verwacht dat alles 'gepolijst' is." Dat legt een enorme druk op het welzijn van jongeren, aldus de kroonprinses. "Voor mij is het belangrijk dat kinderen kinderen mogen zijn", vertelde ze op SVT. "Mijn ouders vonden dat ook toen ik jong was." En het is wel duidelijk dat haar eigen kroost dezelfde liefdevolle opvoeding krijgt.

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP