Tijdens het eerste Nederlandse staatsbezoek ooit aan Vaticaanstad bleek maar weer: niemand is immuun voor de charmes van Máxima. Zeker niet haar landgenoot paus Franciscus.

Van top tot teen in zwart arriveerde Máxima donderdag in Vaticaanstad. Even wat anders dan we de laatste dagen van haar gezien hebben, maar wel keurig zoals het hoort, in pauselijke kringen.

Protocol
Voor een bezoek aan de paus gelden bepaalde protocollen. Bijvoorbeeld voor wat je als echtgenote van een monarch aan mag naar zo’n ontmoeting. Voor vrouwelijke vorsten die zelf katholiek zijn en voor katholieke echtgenotes van katholieke vorsten geldt het privilège du blanc. Zij mogen in het wit gekleed, in plaats van in het zwart.

Lees ook: Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in zonnig Italië

Traditioneel maar prachtig
Dit geldt niet precies voor Maxima. Zij is zelf dan wel katholiek, haar man is protestants. De vorige keer kwam ze daarom in het zwart. In 2016 ging ze samen met Willem-Alexander en hun drie meiden op privébezoek bij paus Franciscus. Deze keer koos ze weer voor traditioneel maar prachtig zwart. En een sluier die wel héél erg leek op die ze vorig jaar droeg.

Overigens is de huidige paus niet kinderachtig als het gaat om zoiets triviaals als kledingvoorschriften. Hij staat erom bekend heel mild te zijn. Daar maakte koningin Elizabeth in 2014 mooi misbruik van: zij kwam niet in zwart of zelfs wit, maar in het lila.

Het eerdere (privé)bezoek in 2016

Queen Elizabeth op bezoek in 2014 - zij lapt alle regels aan haar royale laarsje.

Koning Filip en koningin Mathilde van België waren deze week op staatsbezoek in Canada. En Mathilde nam een koffer vol prachtige looks mee.

Van casual voor in de sneeuw tot helemaal tot in de puntjes verzorgd voor een galadiner: wie op staatsbezoek gaat, moet veelzijdig zijn. En daar is koningin Mathilde de laatste dagen geweldig in geslaagd. Haar mooiste outfits op een rij.


Beeld: Hollandse Hoogte

Prins William en zijn vrouw Catherine deelden traditiegetrouw klavertjes uit op St. Patrick's Day, waar Catherine, geheel in thema, in het groen verscheen. Wat opviel? Behalve dat ze stralend zwanger is, is William heel zorgzaam en kijkt zij naar haar prins alsof het hun eerste date is. Wat een leuk stel!

Prins William en zijn vrouw Catherine hebben zaterdag St. Patrick's Day gevierd bij de Irish Guards in Londen. Het paar woonde op de thuisbasis van het eerste bataljon van de Ierse Garde in Hounslow de ceremoniële parade bij.

Er werden traditiegetrouw klavertjes uitgedeeld, waarbij Catherine een klavertje gaf aan de Ierse wolfshond Dornhnall, de mascotte van het regiment. Prins William is kolonel van de Irish Guards.

Catherine verscheen hoogzwanger en stond iedereen even vriendelijk te woord:

Wat verder opviel? William was heel zorgzaam naar zijn zwangere vrouw:

En Kate keek naar haar man alsof het hun eerste date was:

Beeld: ANP