Koningin Elizabeth hoeft volgend jaar geen troonrede voor te lezen. De ‘Queen’s Speech’ van 2018 gaat niet door, meldden diverse Britse media.

Zij hebben het over een 'ongebruikelijke stap'.

Woensdag spreekt ze wel
Met het oog op de brexit-onderhandelingen heeft de Britse premier Theresa May besloten het parlementair jaar op te rekken naar twee jaar. Woensdag spreekt Elizabeth het parlement wel toe. Dan presenteert ze de plannen van haar regering voor de komende jaren.

Lees ook: Prins William breekt protocol

Brexit als middelpunt
De 91-jarige vorstin schrijft de troonrede niet zelf, dat doet de premier. Volgens de Britse media gaat een groot deel van Elizabeths toespraak over de brexit, de onderhandelingen over het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU gaan maandag van start. Per 29 maart 2019 zijn de Britten volgens EU-regels geen lid meer van de Unie, ongeacht of er een deal is.

Agenda omgegooid
Voor de troonrede van dit jaar moest Elizabeth haar agenda een paar keer omgooien. Doorgaans spreekt de koningin in mei, maar vanwege de vervroegde verkiezingen die May uitschreef moest Elizabeth wachten. Vanwege de verkiezingen moest worden geschoven met een staatsbezoek van de Spaanse koning Felipe.

Haar geliefde Ascot
Eigenlijk zou Elizabeth maandag het Brits parlementair jaar openen. Dat betekende dat Elizabeth de jaarlijkse bijeenkomst op Windsor Castle van de leden van de Orde van de Kousenband moest schrappen. May vroeg Buckingham Palace echter om uitstel na de voor haar tegenvallende verkiezingsuitslag. Gekozen werd voor woensdag 21 juni, wat betekent dat Elizabeth een deel van de door haar zo geliefde paardenraces op Ascot moet missen.

Bron: ANP, de Telegraaf
Bron beeld: Hollandse Hoogte

De nieuwe Duke and Duchess of Sussex waren vandaag bij een evenement voor jonge sportcoaches. And looked great, natuurlijk.

Ja, inmiddels weten we het wel. Harry en Meghan zien er altijd prachtig uit, samen en individueel. Vandaag (maandag) was geen uitzondering: op casual (maar zij wel in Oscar de la Renta en Altuzarra) mengden ze zich met de jonge sporters van Loughborough University.

De newlyweds togen naar de universiteit voor de Coach Core Awards, waar Harry vorig jaar nog in zijn up een prijs uitreikte. Dit jaar had hij versterking. Samen met Meghan maakte hij een dolletje met de verzamelde sporters. Later vanavond geeft de prins een speech, en mogen hij en Meghan allebei een award uitreiken.

Coach Core richt zich op sport als middel om de levens van jonge mensen die geen baan of opleiding hebben te veranderen. Deze jongeren worden opgeleid tot sportcoaches. De prijzen gingen naar jongeren en mentoren die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Extra bijzonder nu, dankzij Harry en Meghan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Ze zit as we speak in het vliegtuig en komt later vandaag aan in New York. Koningin Máxima gaat weer naar de jaarvergadering van de VN. En wij houden je natuurlijk op de hoogte van wat ze daar beleeft.

Máxima is al sinds 2009 speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Vandaag (maandag) staat in New York in het teken van voorbereidingen met haar team, vanaf morgen neemt Máxima druk deel aan allerlei bijeenkomsten en gesprekken.

Spannende tijd

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos in januari nodigde de koningin tien internationale bedrijven uit om hun kennis en ervaring op het gebied van inclusieve financiering met elkaar te gaan delen en te gaan samenwerken. De eerste bijeenkomst van deze club vindt deze dagen in New York plaats. Een spannende tijd voor de koningin dus.

Máxima vorig jaar tijdens de jaarvergadering

'Jammer als mama niet thuis is'

En thuis is het altijd tóch een beetje roerig als mama Máxima aan het werk moet in het buitenland. "Ze vinden het net als andere kinderen ook erg jammer als hun moeder niet thuis is", deelde de koningin eerder dit jaar met Libelle in een exclusief interview. Het hoort er nou eenmaal bij. "Werken hoort bij wie ik ben. Ik zou niet anders kunnen. Ik vind onafhankelijkheid van vrouwen heel erg belangrijk.”

Dat giet ze haar meiden met de paplepel in. Thuis vertelt ze veel over haar werk voor de VN, vertelde ze destijds. “Ze zijn mijn financial inclusion-verhalen soms ook wel beu. Maar ze vinden het ook heel interessant. Ach, je weet hoe kinderen zijn. Het ene moment zijn ze heel begaan en het andere gaan ze op in hun eigen wereld.”

Wij houden je de komende dagen op Nouveau.nl op de hoogte van Máxima's New Yorkse avonturen.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in