Meghan Markle maakt deel uit van een aloude koninklijke traditie: menig prins en koning trouwde namelijk met een Amerikaanse. Een overzicht.

Marie-Chantal Miller, kroonprinses van Griekenland
Je bent een socialite of je bent het niet. Marie-Chantal Miller was het schoolvoorbeeld, als dochter van de man achter het duty free winkelen op luchthavens. Het verbaasde dan ook niemand dat zij een kroonprins (Pavlos) om haar vinger wist te winden.

Kendra Spears – prinses Salwa Aga Khan
Model Kendra Spears stond ooit op de cover van Elle en de Chinese Vogue, en bewandelde de catwalk voor merken als Marc Jacobs en Dolce & Gabbana. Tot ze op een feestje prins Rahim, de oudste zoon van de imam van de Shia Imami Ismaili-moslims, tegen het lijf liep. De twee trouwden in 2013.

Rita Hayworth – consort van prins Aly Aga Khan
Ja, nóg een Aga Khan. Kendra was niet de eerste Amerikaanse die in de Khan-clan trouwde. De opa van prins Rahim trouwde in 1949 met actrice Rita Hayworth. Die twee ontmoetten elkaar, heel chique, tijdens een feestje aan de Franse Rivièra. Ze kregen een dochter (Rita had ook al een dochter met regisseur Orson Welles), maar in 1953 liep het huwelijk alweer op zijn einde en keerde Rita terug naar Hollywood.

Wallis Simpson – de vrouw die het Britse koningshuis bijna brak
Een donker hoofdstuk in de Britse royalgeschiedenis: koning Edward VIII verkoos de gescheiden Wallis boven de troon. Waardoor zijn broer Albert de honneurs waar moest nemen. Een smet op de reputatie van het koningshuis, want scheidingen waren in die tijd (1936) nog écht not done. De twee woonden de rest van hun levens in Frankrijk, ver weg bij de royal family.

Grace Kelly – prinses van Monaco
De bekendste van alle Amerikaanse prinsessen: filmster Grace Kelly trouwde in 1956 met prins Reinier van Monaco nadat ze elkaar in Monaco ontmoeten tijdens een fotoshoot.

Lisa Halaby, koningin Noor van Jordanië
Lisa studeerde architectuur aan Princeton, en kreeg een klus aangeboden door de nationale luchtvaartmaatschappij van Jordanië. Op een feestje van die opdrachtgever ontmoette ze koning Hoessein, die net als onze koning als piloot bijkluste. In 1978 werd Lisa de koningin van Jordanië, en al snel won ze alle harten.

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP