Vandaag reisde Koning Willem-Alexander al weer door naar Estland. Het staatsbezoek, zijn eerste zonder Máxima aan zijn zijde, in Letland is daarmee achter de rug. Een overzicht:

Koning Willem-Alexander begon maandagmorgen bij het Kasteel van Riga aan zijn veertiende staatsbezoek, het eerste zonder koningin Máxima. 

More content below the advertising

Zij zegde af vanwege het tragisch overlijden van haar jongste zus Inés, maar ze is er in gedachten bij, zo vertelde Willem-Alexander zondag al na aankomst in Letland.

Ondanks het overvolle programma was er even tijd voor ontspanning, en de mogelijkheid om een leuk plaatje te schieten voor de pers tijdens de rondvaart in Riga.

Eeuwfeest

De Baltische republiek viert dit jaar het eeuwfeest van de aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en onder de kruitdampen van de Russische revolutie verworven onafhankelijkheid. 

Kranslegging

Samen met president Raimonds Vējonis legde de koning bloemen aan de voet van het imposante Vrijheidsmonument van Letland, aan de rand van het oude centrum van de voormalige Hanzestad Riga.

Rond het beeld hadden zich tientallen nieuwsgierigen verzameld om een glimp op te vangen van de ingetogen plechtigheid. 

Daarna mengden koning en president zich even onder het publiek, onder wie Nederlandse studenten die tandheelkunde in Letland zijn gaan studeren nadat ze in eigen land waren uitgeloot . 

Willem-Alexander had hun aanwezigheid ook al opgemerkt op de lijst met genodigden voor de ontvangst voor de kleine Nederlandse gemeenschap dinsdagmorgen. "We zien elkaar daar", zei hij.

Symbolisch cadeau

Voor Letland is het verjaardagscadeau dat de koning heeft meegebracht van groot symbolisch belang. 

Willem-Alexander heeft een fraai voorbeeld van 'Dutch Design' meegenomen, 'Rijks, Masters of the Golden Age' van de hand van Marcel Wanders, dat hij in de Nationale Bibliotheek aanbiedt. In het boek staan verwijzingen naar de eeuwenoude banden tussen Nederland en Letland.

Staatsbanket

Maandagavond voorafgaand aan het staatsbanket met president Raimonds Vejonis en zijn vrouw Iveta Vejone in het Kasteel van Riga, Letland.

Uithoudingsvermogen

Koning Willem-Alexander vraagt deze dagen veel van zijn uithoudingsvermogen. Drie staatsbezoeken in één week, met net een zwaar beladen retourtje Buenos Aires achter de rug, en zonder de steun van echtgenote Máxima, is een zware opgave.

De koning immers staat steeds in het middelpunt van de belangstelling, en kan bij gesprekken en presentaties zijn gedachten niet laten afdwalen.

Dinsdag reisde hij door naar Estland, natuurlijk lees je op Nouveau.nl meer over dat bezoek.

Beeld en bron: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Prinses Christina is vandaag 72 geworden. Wij doken in de archieven voor de leukste nostalgische foto's van de jongste zus van prinses Beatrix.

Kerstvakantie op Paleis Soestdijk, in 1959

More content below the advertising

Christina trouwt met Jorge, 1975

Met mama Juliana, in 1982

Met Viktoria en Jaime de Bourbon de Parme in Italië, in 2017

Beeld: ANP/RVD - Jeroen van der Meyde

Ze zal er flink van balen, maar eens op film is altijd op film. Er komt een nieuwe film met Meghan Markle in de bioscoop. Maar dan wel een oudje waar ze zich flink voor geneert.

Ver voordat ze prins Harry tegen het lijf liep, en zelfs voor ze bekend werd door de serie Suits, maakte Meghan de film The Boys & Girls Guide To Getting Down. Die kwam in 2011 als tv-film uit in de VS, maar werd in Europa niet uitgebracht. Tot nu.

More content below the advertising

Want ja, de makers van de film zien wel brood in hun film, over een groep twintigers die gaat stappen in Los Angeles. Meghan speelt er party girl Dana, en dat zou voor heel wat gênante momenten tussen haar en de queen kunnen zorgen.

Haar verleden kan ze natuurlijk niet uitwissen, en de release van de film is ook niet tegen te houden. Het is de verwachting dat de film aanvankelijk alleen in Groot-Brittannië op het witte doek komt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in