Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: de mens is van nature egocentrisch. Onze 'holbewoner instincten' zijn met de evolutie aardig bijgeschaafd, maar we blijven een neiging tot ik-zucht in ons meedragen. Ook als het om het geven van complimenten gaat.

Zo wijzen we tijdens het prijzen en bedanken van anderen vaak naar onszelf in plaats van naar de ontvanger.

Heel herkenbaar
Een voorbeeld: je hebt een oergezellige avond gehad tijdens een feestje van een van je vriendinnen en je denkt er de volgende dag aan om haar te bedanken voor de fijne avond. Dat kan op verschillende manieren. Welke van de volgende twee opties kies jij? 

1. ‘Bedankt voor de heerlijke avond. Ik heb me geweldig vermaakt.’ 

Of:

2. ‘Je feestje was fantastisch gisteravond. De heerlijke happen en jullie gezellige huis voelen altijd weer als een warm bad. En al die leuke vrienden van je. Iedereen had het erover dat je zo’n geweldige gastvrouw bent. Je zou zo een cateringbedrijfje kunnen starten!’ 

Lieve woorden
Tot voor kort zouden we hier echt niet bij stil hebben gestaan, maar opmerking 1 is toch de mindere optie, want je zet met het eerste compliment eigenlijk jezelf in de schijnwerpers: het is een vriendelijk, maar weinig zeggend compliment. Het gaat vooral over de ‘ik’ die zich heeft vermaakt en minder over de (inspanningen van) de gastvrouw. 

Met het tweede compliment spreek je de gastvrouw aan en benadruk je haar kwaliteiten. Ze zal zich zeker gevleid voelen na zoveel lieve woorden. 

Lees ook: Zo vertel je je gasten (netjes) dat het tijd is om te gaan

Wat hoor je zelf het liefst?
Sta eens stil bij wat je wilt zeggen in dit soort situaties en zoek je woorden met aandacht. Denk echt aan de ander en uit je dankbaarheid en waardering zoals jij een compliment zelf ook het liefst zou ontvangen. Bij een volgend feestje zet ze jou vast en zeker met een warm gevoel bovenaan haar lijstje van genodigden.

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Het blijft schrikken als je telefoon vol onder water valt. Met met deze lifehack overleeft-ie het vrij eenvoudig.

De nieuwste modellen kunnen wel tegen een plons, maar voor iedereen die geen waterproof mobiele telefoon heeft - en vanaf nu weer volop aan of op het water gaat fotograferen, is het volgende product een perfecte lifesaver: silicagel. Die kleine zakjes die in je nieuw gekochte tas of schoenen zitten en je doorgaans meteen achteloos weggooit. Niet meer doen! Want:

Doe de telefoon samen met vijf silicagelzakjes in een afsluitbaar plastic zakje en laat ze een nachtje bij elkaar liggen. De volgende dag is je telefoon weer helemaal de oude!

 

Bron: Libelle tv. Beeld: iStock

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!