Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: de mens is van nature egocentrisch. Onze 'holbewoner instincten' zijn met de evolutie aardig bijgeschaafd, maar we blijven een neiging tot ik-zucht in ons meedragen. Ook als het om het geven van complimenten gaat.

Zo wijzen we tijdens het prijzen en bedanken van anderen vaak naar onszelf in plaats van naar de ontvanger.

Heel herkenbaar
Een voorbeeld: je hebt een oergezellige avond gehad tijdens een feestje van een van je vriendinnen en je denkt er de volgende dag aan om haar te bedanken voor de fijne avond. Dat kan op verschillende manieren. Welke van de volgende twee opties kies jij? 

1. ‘Bedankt voor de heerlijke avond. Ik heb me geweldig vermaakt.’ 

Of:

2. ‘Je feestje was fantastisch gisteravond. De heerlijke happen en jullie gezellige huis voelen altijd weer als een warm bad. En al die leuke vrienden van je. Iedereen had het erover dat je zo’n geweldige gastvrouw bent. Je zou zo een cateringbedrijfje kunnen starten!’ 

Lieve woorden
Tot voor kort zouden we hier echt niet bij stil hebben gestaan, maar opmerking 1 is toch de mindere optie, want je zet met het eerste compliment eigenlijk jezelf in de schijnwerpers: het is een vriendelijk, maar weinig zeggend compliment. Het gaat vooral over de ‘ik’ die zich heeft vermaakt en minder over de (inspanningen van) de gastvrouw. 

Met het tweede compliment spreek je de gastvrouw aan en benadruk je haar kwaliteiten. Ze zal zich zeker gevleid voelen na zoveel lieve woorden. 

Lees ook: Zo vertel je je gasten (netjes) dat het tijd is om te gaan

Wat hoor je zelf het liefst?
Sta eens stil bij wat je wilt zeggen in dit soort situaties en zoek je woorden met aandacht. Denk echt aan de ander en uit je dankbaarheid en waardering zoals jij een compliment zelf ook het liefst zou ontvangen. Bij een volgend feestje zet ze jou vast en zeker met een warm gevoel bovenaan haar lijstje van genodigden.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.