Nederlanders geloven massaal in ‘de ware’.

De ware. Het idee dat er op deze wereld één, of hooguit een paar,Romantischer liefdespartners rondlopen bij wie we het gevoel hebben dat diegene echt voor ons is gemaakt. De meerderheid van de Nederlanders (84%) gelooft in de ware liefde, dat blijkt uit onderzoek door Psychologisch Magazine. Hier zijn vijfhonderd mensen ondervraagd over hun ideeën over de liefde.

Liefde op het eerste gezicht

Article continues after the ad

Bijna de helft van de mensen gelooft dat het mogelijk is om vrijwel direct op iemand verliefd te worden, zelfs nog voordat je met diegene hebt gepraat – mannen geloven dat wat vaker dan vrouwen. Ruim een derde (35 procent) van de Nederlanders is weleens verliefd geworden op het eerste gezicht. Vrouwen hebben vaker het idee dat er slechts één soulmate voor hen rondloopt, mannen dat er een paar ware liefdes kunnen zijn. Van alle Nederlanders zegt ruim tweederde zijn of haar ware liefde te hebben gevonden – en nu een relatie te hebben met diegene.

Realistisch

Maar we blijven wel realistisch: slechts een kwart van de Nederlanders is van mening dat een liefdesrelatie vooral vanzelf gaat. Toch heeft 64 procent tijdens een relatie weleens het gevoel gehad dat die helemaal vanzelf ging, en dat ze er bijna niet aan hoefden te werken. Ruim de helft (58 procent) is ervan overtuigd dat liefde alle praktische problemen kan overwinnen – bijvoorbeeld geldproblemen, fysieke afstand of conflicten over werk of kinderen.

Goed nieuws

Dat we zo romantisch zijn is goed nieuws. Want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: mensen die sterk geloven in romantische ideeën, zoals ‘de ware bestaat’, hebben over het algemeen betere relaties.

Bent u een ‘nuchtere’ Nederlander of gelooft u ook in de ware?

Bron: Psychologie Magazine

Bewaren