Igone de Jongh is de trots van het Nationale Ballet en de muze van Hans van Manen. Aan Maria Goos vertelt ze over hoe moeder worden haar veranderde en haar liefde voor Thijs Römer.

Was je een gesloten kind?

‘Ja, ik was extreem verlegen. Een spreekbeurt vond ik vreselijk. Daarom danste ik graag. Dan hoefde ik niet te praten. Die verlegenheid heeft me in het begin van mijn carrière wel problemen gegeven omdat ik het liefst achteraan stond. Ik heb echt moeten leren om te denken: dit ben ik, kijk maar!’

Wanneer kreeg je dat zelfvertrouwen?

‘Als danseres door Hans. Vanaf zijn ballet Live durfde ik te denken: nu ben ik hier en het kan alleen maar beter worden. Vanaf dat moment heeft Hans mijn carrière begeleid. Als vrouw kreeg ik meer zelfvertrouwen nadat ik moeder was geworden.

Ik voelde me een volwaardiger mens. Het leven draaide niet meer alleen om mij en dat vond ik zó fijn.

Voordat ik moeder werd, was dat heel anders en dat is voor mijn ex-man niet gemakkelijk geweest. Hij danste zelf ook op hoog niveau, maar hij was geen solist. Hij kon na de repetities naar huis gaan en een voetbalwedstrijd kijken.

Maar ik zat dan nog spitzen te naaien en dansvideo’s te bekijken. Bij mij hield het nooit op.’

Een tweede kindje was lang een dingetje in mijn huwelijk. Ik wilde dat heel graag, maar Mathieu wou dat absoluut niet. Heel gek, maar na mijn scheiding was dat verlangen naar een tweede kind helemaal weg. Zoals het nu is, is het prima, ook voor Thijs.’

Jij en Thijs zijn allebei gescheiden, zijn de emoties inmiddels bedaard?

‘Sinds een paar maanden wonen Thijs en ik samen. We hebben het heel goed samen, maar het was wel een stap om weer iets aan te gaan dat verdergaat dan een verliefdheid. Het is moeilijk, maar ook heel fijn.

Thijs en Katja zijn een jaar eerder uit elkaar gegaan dan Mathieu en ik. Bij hen is het nu drie jaar geleden. Ik ga heel goed om met Katja en Thijs kan het goed vinden met Freek, Katja's nieuwe liefde.

Ik ken niet veel mensen die dat zo goed doen als zij. Ze voelen echte liefde voor elkaar, alleen willen ze niet langer elkaars minnaars zijn. Dat is oprecht, eerlijk en warm.’

Igone vertelt in Nouveau over de eerste jaren na haar scheiding. Ze woont nu net samen met Thijs, maar ze zijn heel verschillend, hoe werkt dat? 

Verder praat ze met Maria over haar bijzondere band met choreograaf Hans van Manen, de ziekte en het overlijden van haar moeder, opgroeien als talent en wat ze doet als ze straks niet meer danst…

Nu in de winkel:

Beeld: Anne Timmer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Aan de zijkant van haar huis bevindt zich een van de mooiste tuinen van Nederland. Eigenlijk heeft het veel meer weg heeft van een landgoed of park; met boomgaarden en een berceau, een tunnel die door planten is overgroeid. De rododendrons staan in bloei.

In deze tuin komt Janny van der Heijden helemaal tot rust.

Janny (63) heeft net haar chocoladekleurige tijgerteckel Nhaan uitgelaten op het landgoed dat hoort bij het koetshuis waar ze sinds een jaar woont. We zitten op haar terras, in de zon. De bomen ruisen, het carillon van het landhuis speelt een deuntje en de vogels hebben goede zin.

Hang naar knusheid en warmte

Janny is single; een gescheiden moeder van twee volwassen zoons en oma van twee kleindochters. Haar optrekje, daterend uit de achttiende eeuw, lijkt wel een dependance van Museum Van Loon. Oude stukken, barokke stoelen, hoekjes met stillevens.

Chic is het, met veel klassieke kunst. Kasten vol porselein, elk bordje en kopje heeft een verhaal. Veel is afkomstig van familie, veilingen en kunstbeurzen.

‘Als kind hamsterde ik al. Altijd was ik bezig om van alles naar mijn nestje te slepen, ik wilde het gezellig maken. Daarom hou ik ook zo van koken en bakken, denk ik. Het heeft te maken met die hang naar knusheid en warmte.’

Haar stijl is klassiek. ’n Tikje sexy ook.

‘Ik kom uit de omgeving van Aerdenhout en ben altijd een parelmuts geweest. Ik draag ook graag ensembles, bij voorkeur flatterend en hier en daar nauw aansluitend. Van hobbezakken hou ik niet en op een huispak zul je mij niet betrappen.’

De lifestyle van Janny

Keukenapparaat
‘De KitchenAid-stoomoven. Love it.’

Olijfolie
‘Onmisbaar. Geurig groen of botergeel, ik heb er minstens tien in huis uit alle landen.’ 

Kookboek
‘Mijn verzameling bestaat uit enkele duizenden, maar met Koken Con Amore van Sophia Loren is het allemaal begonnen.’

Altijd in de koelkast
‘Kaas, boter en verse kruiden gewikkeld in vochtig keukenpapier. O, en witte wijn.’

Merken
‘Natan, Michael Barnaart, Kyra&Co, Ralph Lauren en soms een “grote” naam.’

Hotel
‘Urso Hotel & Spa in Madrid.’ 

Vakantie
‘Elke zomer huur ik een groot huis in Frankrijk voor mijn kinderen, kleinkinderen en de moeder van mijn schoondochter. Lekker met mijn gezin aan lange tafels zitten en uitgebreid koken.’

Parfum
‘Feather Supreme van Jusbox.’

Favoriete mooimaker
‘Lippenstift.’

Beautygeheim
‘Lach!’

Janny vertelt in deze Nouveau meer over haar jeugd, haar sterke wortels en de scheiding van haar man. Een bijzonder openhartig gesprek. Nu in Nouveau!

Fotografie: Chantal Ariëns

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Drie krachtige en bewonderde vrouwen vertellen in Nouveau hoe een aangrijpende gebeurtenis hun leven veranderde. En wat leerden Monic Hendrickx, Nicolette van Dam en Isa Hoes ervan?

Actrice Monic Hendrickx (51) verloor heel jong haar vader

‘Toen mijn vader na een ziekbed van vijf jaar aan kanker stierf, was hij negenenveertig en ik dertien. In het begin ontkende ik zijn overlijden het liefst. Als puber wil je normaal zijn en met een dode vader was je dat niet.

‘Natuurlijk valt de dood niet te ontkennen. Het gemis is er en overvalt je bij vlagen. Mijn zus, broertje en ik zeiden vaak tegen elkaar: “Scheiden is erger, want dan is er ruzie.” Misschien klopt dat niet, maar het is wel waar je je aan vasthoudt.

Toen ik zelf een kind kreeg, begreep ik mijn moeder pas

Toen ik zelf een kind kreeg, begreep ik pas goed hoe moeilijk mijn moeder het heeft gehad toen wij tot laat uitgingen of begonnen met autorijden. Net als zij probeer ik niet als een angsthaas in het leven te staan.

Maar dat mijn dochter van zestien straks tien dagen naar Portugal gaat met een vriendin, vind ik toch best spannend.

Ik ben zijn leeftijd voorbij

Hoe jong mijn vader was toen hij stierf, ging ik ook pas later beseffen. Inmiddels ben ik zelf die leeftijd alweer voorbij. Af en toe piep en kraak ik een beetje, maar dat is alles. Het lot heeft me tot nu toe niet echt op de proef gesteld.

Elke jeugd kent zijn uitdagingen, dus ik wil de heftigheid van de mijne niet overdrijven. Alleen ben ik wel al vroeg gaan inzien dat het leven niet vanzelfsprekend is.

Ik denk nog vaak aan mijn vader, ook als ritueel. Daar haal ik kracht uit. Dan wil ik zo spelen dat hij het ziet, dwars door de kosmos heen.’

Monic vertelt in de nieuwe Nouveau nog meer over haar jeugd. Nicolette van Dam en Isa Hoes vertellen in dit bijzondere drieluik ook over het keerpunt in hún leven.

Nu in de winkel!

Beeld Monic: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in