Afgelopen dinsdag verscheen wereldwijd het boek The moment of lift van miljardairsvrouw Melinda Gates. In haar eerste boek staat het levenswerk van Melinda van de afgelopen twintig jaar beschreven: in het streven naar vooruitgang zijn vrouwen essentieel.

"Want als je vrouwen verheft, verhef je de mensheid," zo meent Melinda (54) die steeds meer publiek voorvechter is geworden van gelijke rechten.

Melinda Gates is mede-oprichter van de Bill & Melinda Gates Foundation, de grootste charitatieve instelling ter wereld die de gezondheidszorg in de wereld wil verbeteren en de armoede wil verminderen. Haar man Bill, die Microsoft oprichtte, is de op een na rijkste man op aarde.

Article continues after the ad

In top 3 Most Powerful Women

Melinda is inmiddels dé meest invloedrijke persoon op de wereld die zich bekommert om meisjes en vrouwen. Ze werd in 2005 door Time verkozen tot Person of the Year en ze eindigde in 2017 op plek drie van de lijst 100 Most Powerful Women van Forbes. In het nieuwste nummer van het magazine Fortune staan Bill en zij op de cover als aanvoerders van de Greatest Leaders list.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our sixth annual World's 50 Greatest Leaders list is out. We've ranked the top 50 men and women who are transforming the world in business, government, philanthropy and the arts all over the globe. It's topped by the powerful duo Bill and Melinda Gates whose pioneering work in the non-profit world has changed billions of lives. The Gates Foundation has given some $45 billion to countless global health efforts like fighting malaria and cholera and making immunizations accessible in developing countries. Read more about the couple's visions that's made them a force in philanthropy at fortune.com and in our May issue. (Photograph by @spencerlowell_ for Fortune) #melindagates #billgates #gatesfoundation

Een bericht gedeeld door FORTUNE (@fortunemag) op

Lees ook: De zonnebrillen van de royals

Openhartig

Melinda is openhartig in haar boek. "Soms besloot ik iets in dit boek op te nemen en schrok ik als ik het uitprintte en herlas. Maar ik heb alles erin gelaten. Ten eerste geloof ik dat vrouwen hun gelijkwaardigheid niet stel voor stel kunnen bevechten, maar die alleen kunnen bereiken door de cultuur te veranderen – en we kunnen de cultuur veranderen door onze verhalen te vertellen. Daarom vertel ik hier mijn verhaal," zo vertelt ze in een Skype-gesprek met het AD.

Lovend over Mabel

Melinda Gates is in haar boek lovend over Mabel van Oranje. De twee zaten tijdens een diner in Londen naast elkaar. "Ik was diep van haar onder de indruk, des te meer omdat ze haar werk voor de publieke zaak bleef volhouden in een voor haar persoonlijk zeer tragische periode."

Vijf maanden voor dat diner werd prins Friso bij het off piste skiën in het Oostenrijkse Lech getroffen door een lawine en raakte in coma. Tijdens de avond van het diner wekte Mabel de belangstelling van Melinda en werd ze Gates’ leermeesteres.

Misbruik

Melinda vertelt ook in haar boek kort over een relatie waarin ze werd misbruikt. “Dat was een heel moeilijke beslissing. Pas een paar jaar geleden ben ik erover gaan vertellen tegen mensen dicht bij mij. Maar toen ik het boek aan het schrijven was, had ik het gevoel dat ik het moest delen. De reden is dat weinig mensen weten hoeveel vrouwen dit hebben meegemaakt. Het is ongelooflijk hoeveel vrouwen misbruikt worden of zijn geweest. Het tast het zelfvertrouwen van een vrouw aan. Er kan schaamte zijn, er kunnen schuldgevoelens zijn. Ik vond het belangrijk mijn eigen ervaringen te delen, zodat mensen inzien: het kan iedereen overkomen," zo laat ze aan de krant De Morgen weten.

Bronnen: AD, De Morgen
Beeld: Facebook Melinda Gates

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in