Stel; je bent de 50 gepasseerd en je hebt nog helemaal geen last van de overgang. Lucky you! Toch is het goed om deze 5 dingen wel regelmatig te (laten) controleren. Doordat je lichaam langzamerhand steeds minder oestrogeen aanmaakt, is het belangrijk om een beetje extra op te letten.

Oké, als je opvliegers krijgt, je humeur grilliger is dan dat je gewend bent en je cyclus niet meer regelmatig is, kun je wel nagaan hoe laat het is.

Article continues after the ad

Maar vaak is je lichaam vóór die tijd, soms al jaren, minder oestrogeen aan het aanmaken zonder dat je het merkt. Dat heeft wel gevolgen, je botten worden bijvoorbeeld brozer en je loopt een groter risico op hart- en vaatproblemen.

Experts adviseren daarom om vanaf je vijftigste jaarlijks je cholesterol, schildklierfunctie, glucosegehalte, vitamine D en bloeddruk te controleren.

Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent en schrijf je daar bepaalde fysieke ongemakken als hartkloppingen of onregelmatige bloedingen aan toe? Niet doen! Ze kúnnen door de overgang komen, maar misschien ook niet. Better safe than sorry, dus laat je even goed nakijken.

Beeld: iStock. Bron: Libelle.be

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in