Wéér een leuke vijftiger erbij 🎊

We zijn een dagje te laat, want Melissa Arnette Elliott is gisteren vijftig geworden. Maar we vieren het alsnog, dat deze wereldberoemde singer/singwriter, rapper en producer nu bij de 50 & Fabulous Club hoort. Welkom! 

Als kind zong Missy, net als bijna iedereen in haar familie, in het kerkkoor. Haar vader was marinier, dus ze groeide in haar jonge jaren op een militaire basis op. "Ik haalde heel goede cijfers en hoefde daar weinig voor te doen," zegt ze. "Ik was dol op school, ik was de grappenmaker van de klas en ging er vooral heen voor mijn vriendinnen."

Article continues after the ad

Nadat haar vader uit militaire dienst was getreden, verviel het gezin in armoede waarbij huiselijk geweld regelmatig voorkwam. Missy durfde niet bij vriendinnen te slapen uit vrees dat ze bij thuiskomst haar moeder Patrica dood zou aantreffen. Pas toen ze veertien was, had Patricia de moed om te vertrekken. "We gingen weg toen mijn moeder besefte hoe sterk ze was in haar eentje en dat maakte mij sterk," zegt Elliott. "Maar ze moest er de deur voor uitlopen om dat te beseffen. En ik ben nog lang bang geweest dat mijn vader ons zou vermoorden."

Toen ze highschool had afgerond, vormde Missy een R&B groep met alleen vrouwen en rolde met Sista verder de muziek in, waar ze vanaf 1996 grote hits scoorde. Ze was de eerste vrouwelijke rapper die in de Songwriters Hall of Fame terecht kwam.

"Ik zie dat als een mijlpaal want voor vrouwen in het algemeen – niet alleen in de muziekwereld, maar ook in het bedrijfsleven – is alles altijd net even lastiger dan voor mannen. In de muziekwereld wil men dat je je als vrouw aanpast, dat je er op een bepaalde manier uitziet, dat je op een bepaalde manier klinkt, dat je dit doet en dat doet. Dat maakt het moeilijker. Het is moeilijker voor vrouwen om naar voren te stappen en de leiding te nemen, terwijl we dat toch heel goed kunnen."

In de muziekwereld staat ze op eenzame hoogte als songwriter, producer en performer. "Ik mag niet klagen," zegt ze over haar succes. "Als je een bepaald punt hebt bereikt, waar anderen een moord voor zouden doen, moet je niet meer zeuren."

'Als je de radio aanzet, wil niet altijd horen hoe de een de ander neerknalt'

Haar status heeft ze te danken aan de manier waarop ze experimenteerde met muziek en beeld, en hoe ze in de vaak vrouwonvriendelijke muziekscène vanaf het begin een ander geluid liet horen: dat van feminisme, gelijkheid, body positivity en sex positivity.

"Als je de radio aanzet, wil niet altijd horen hoe de een de ander neerknalt," zegt ze. "Ik ben niet iemand die de hele dag gemeen kijkend over straat loopt, ik wil optimisme brengen."

Zowel Destiny's Child (waar Beyoncé in zat) als Eve en Macy Gray zeggen schatplichtig te zijn aan Elliott als baanbreker. Die het nog altijd goed doet: Missy 'Misdeameanor' Elliott is sinds 2015 de bestverkopende vrouwelijke rapper in de VS. "Vrouwen wordt lang niet altijd serieus genomen," zegt ze. "Soms moet je voet bij stuk houden."

Elliott lijdt aan de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte waardoor de schildklier te snel werkt. "Ik kon niet autorijden door de kramp in mijn benen en ik kon amper een pen vasthouden om liedjes te schrijven," zegt ze. "Sinds ik ervoor word behandeld gaat het beter."

'Een onderkin is geen goede look op de rode loper'

Over haar gewicht is ze pragmatisch: "Een onderkin is geen goede look op de rode loper en voor mijn lijf is het beter om op mijn gewicht te letten. Ik ben me inmiddels pijnlijk bewust van de gezondheidsrisico's. Ik moet op mijn bloeddruk letten."

Hoewel ze van kinderen houdt, zijn die er niet gekomen. "Ik weet niet of ik de pijn van een bevalling aan zou kunnen," zei ze in 2008. 'Misschien dat je in 2020 pijnloos kunt bevallen? Dan zou ik het prima vinden. Maar op dit moment adopteer ik net zo lief."

Ook dat is er niet van gekomen. Officieel is ze single, in het verleden heeft ze met zowel mannen als vrouwen gedate. "Ik ga uit, ik date mensen, maar ik heb niet het soort relaties als bijvoorbeeld Jennifer Lopez, in de zin dat ik wil trouwen," zegt ze. "Ik ben erachter gekomen dat ik heel gelukkig kan zijn in mijn eentje."

PS Van haar moeder kreeg Missy voor haar vijftigste verjaardag een Lamborghini - nice!

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in