Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Van acteur tot held: wie is president Volodymyr Zelensky?

'Het leven zal winnen van de dood. Licht zal het winnen van duisternis.' Als 'doelwit nummer één' is Volodymyr Zelensky (44) een van de hoofdrolspelers in de oorlog in Oekraïne. Hij communiceert per Twitter, vecht 'voor de vrijheid van Oekraïne' en is in een paar dagen tijd een held geworden in h...

Van acteur tot held: wie is president Volodymyr Zelensky?

'Het leven zal winnen van de dood. Licht zal het winnen van duisternis.'

Als 'doelwit nummer één' is Volodymyr Zelensky (44) een van de hoofdrolspelers in de oorlog in Oekraïne. Hij communiceert per Twitter, vecht 'voor de vrijheid van Oekraïne' en is in een paar dagen tijd een held geworden in het verhaal dat de meeste mensen vermoedelijk graag hadden willen missen.

Maar wie ís die man, die zijn rug zo indrukwekkend recht houdt?

Zelensky, getrouwd met Olena Zelenska, met wie hij twee kinderen heeft, werd in 2019 zeer overtuigend (met 73% van de stemmen) verkozen tot president van Oekraïne. Dat was niet zozeer vanwege zijn ongekende kwaliteiten als bestuurder, maar vooral een afrekening met de jarenlange corruptie waar Oekraïense politici om bekend stonden. 

Als buitenbeentje sprak hij mensen aan: Volodymyr is zoon van een professor in de mijnbouwkunde, zijn moeder is ingenieur. Zelf heeft hij rechten gestudeerd, maar koos voor een bestaan als acteur en komiek. Hij had veel succes (hij won de plaatselijke versie van Dancing With The Stars en zijn naam duikt op in de Panama Papers met betrekking tot belastingparadijzen - je kunt stellen dat hij welgesteld was. 

Hij stond vooral bekend om zijn politiek geëngageerde stand-up comedy.

Daarin nam hij voortdurend toenmalig president Porosjenko op de hak. Het politieke onbehagen dat hij deelde met zoveel landgenoten, inspireerde hem uiteindelijk om de serie 'Dienaar van het volk' te schrijven.

Daarin speelt Zelensky de rol van Vasyl Holoborodko, een jonge, idealistische onderwijzer die tijdens de les door een leerling gefilmd wordt als hij een tirade tegen het corrupte establishment afsteekt. Het filmpje gaat viraal, en als bij wonder schopt de onderwijzer het, dankzij een crowdfundingcampagne, tot president. 

De serie werd een enorm succes, en belandde als eerste Oekraïense reeks op Netflix (check Servant of the People, voor als je het nóg surrealistischer wilt hebben dan het nu al is). De rechten van de serie worden momenteel wereldwijd verkocht.

Zelensky besefte dat Oekraïne naar een figuur als Holoborodko snakte. Toen hij in 2017 begon met een politieke partij die ‘Sloeha Narodoe’ heette — ook Dienaar van het Volk, dus — ging iedereen nog uit van een grap. Hij won zoals gezegd de verkiezingen, de rest is geschiedenis.

En dit is de insteek waarmee hij aan zijn presidentschap begon.  

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook Zelensky (hier met zijn vrouw Olena in 2020) sinds 2019 geen deuk in een pakje boter heeft kunnen slaan wat betreft de aanpak van corruptie in zijn land en dat volgens critici erg selectief - de term vriendjespolitiek is gevallen - aanpakte. Wel hielp hij het internet en de digitalisering van Oekraïne te verbeteren. Maar hij bleef een bestuurder met gebreken.

Een oplossing voor de separatistische gebieden Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne kon hij niet bewerkstellen, ook al omdat Russische president Poetin daar heel andere plannen mee had.

Het 'contact' tussen de mannen, hier in 2019, bekoelde verder naarmate Zelenksy steeds reikhalzender ging uitkijken naar toetreding tot de Europese Unie en de NAVO. Met, even kort door de bocht, de huidige inval van Rusland als gevolg.

Volodymyr mag dan geen perfecte president zijn, hij dwong de afgelopen dagen wel respect af met zijn moed en standvastigheid, door op zijn post te blijven en de wapens op te pakken. Toen de Amerikanen aanboden hem te evacueren, bedankte hij daarvoor: "De gevechten vinden hier plaats. Ik heb munitie nodig, geen lift." 

Hoe het gaat aflopen, weet nog niemand. Sancties houden geen tanks tegen, Zelensky is nog altijd 'doelwit nummer één'. In een nieuwe poll geeft 91 procent van de Oekraïners echter aan dat ze achter Zelensky staan – drie keer meer dan in december. Daarmee lijkt hij zijn tv-typetje en zijn gebreken toch ruim te overstijgen.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in