'Ook ik onderging een abortus.'

Amerikaanse actrice Uma Thurman (51) heeft haar steun uitgesproken aan vrouwen in Texas. Daar geldt sinds kort een bijzonder strenge en omstreden abortuswet.

"Ik wil de controverse afleiden van de vrouwen die door deze wet geraakt worden. Dit is een mensenrechtencrisis voor alle Amerikaanse vrouwen", schrijft ze in een opiniestuk dat in de Washington Post werd gepubliceerd. Daarin getuigt ze ook over haar "donkerste geheim": als jonge vrouw liet ook zij een abortus uitvoeren.

Het is voor het eerst dat de 51-jarige actrice in het openbaar hierover vertelt, "in de hoop de vlammen van de controversie af te leiden van de kwetsbare vrouwen die door deze wet getroffen worden".

Article continues after the ad

Sinds 1 september is het in Texas verboden om een abortus uit te voeren na zes weken zwangerschap, zelfs als die zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting.  

De zogenoemde "heartbeat bill" verbiedt abortus van zodra er een hartslag kan worden vastgesteld bij de foetus. Dat is meestal rond de zesde week, veel vrouwen weten dan nog niet dat ze zwanger zijn. In de wet staat ook dat mensen die ondersteuning bieden bij een illegale abortus 10.000 dollar moeten betalen aan degene die hen aangeeft.

Er is een speciale kliklijn geopend om vrouwen die een abortus willen te verraden

Wie een vrouw helpt, zoals een arts in een kliniek, een familielid, of een taxichauffeur, kan wettelijk aansprakelijk gesteld worden door een willekeurige burger. Inwoners van Texas worden zelfs aangemoedigd om overtreders voor de rechter te slepen. Er is een speciale kliklijn opgezet.

Thurman vond dat het haar verantwoordelijkheid was om zich uit te spreken, "met tristesse en een gevoel van afschuw". Ze voegt eraan toe dat ze hiermee niets te winnen heeft en "misschien veel te verliezen".

De abortusthematiek blijft een heel gevoelig onderwerp in de Verenigde Staten, zelfs bijna 50 jaar nadat het Hooggerechtshof het recht erkende van Amerikaanse vrouwen om een zwangerschap te onderbreken. 

In het stuk schrijft Thurman, die op haar vijftiende als model aan de slag ging, dat ze voor haar twintigste verjaardag zwanger werd van een oudere man. Op dat moment was ze in Europa, ver van haar familie en moest de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. "Ik wilde de baby houden, maar hoe?" 

Uma met haar moeder Nena in 2001

Ze beschrijft hoe haar vader en haar moeder, die toen ernstig ziek was, met haar de moeilijkheden bespraken over het opvoeden van een kind als tiener, in je eentje. "We beslisten als familie dat ik er niet mee kon doorgaan, en dat zwangerschapsafbreking de juiste keuze was. Mijn hart was hoe dan ook gebroken."

Na dat moeilijke gesprek verdween "de kinderlijke fantasie over moederschap". Samen met een vriendin ging ze in Keulen naar een arts die de abortus uitvoerde. 

'Je hebt mooie handen, je doet me aan mijn dochter denken'

"Ik had zoveel schaamte in mij dat ik vond dat ik de pijn verdiende. Ik hield mijn vingers stevig in elkaar gewrongen op mijn borst, en toen de procedure voorbij was, keek de dokter naar me en zei: Je hebt mooie handen, je doet me aan mijn dochter denken."

"Dat ene moment van menselijkheid zit in mijn geheugen gebrand als een van de momenten in mijn leven waarop ik het meest medeleven gevoeld heb. In zijn ogen was ik een persoon, ik was een dochter, ik was nog een meisje. Er zit zoveel pijn in dit verhaal. Het is mijn donkerste geheim tot nu toe geweest."

Uma met haar oudste kinderen, in 2003

Uma kreeg later nog drie kinderen. "De abortus die ik als tiener onderging, was de moeilijkste beslissing van mijn leven," zegt ze. "Een die mij toen pijn deed, een die mij nu nog altijd verdrietig maakt. Maar het was het pad naar het leven vol geluk en liefde dat ik meemaak. Kiezen om die zwangerschap af te breken, liet mij toe om te groeien en de moeder te worden die ik wilde en moest zijn."

Over de abortuswet in Texas zegt Thurman dat het een mensenrechtencrisis voor Amerikaanse vrouwen is. "Dit is weer een discriminerend wapen tegen zij die economisch zwak staan, en dikwijls ook hun partners. Vrouwen en kinderen van gestelde families blijven alle keuzes in de wereld hebben en lopen weinig risico."

 'De wet creëert nieuwe burgerwachten die op vrouwen met minder kansen jagen'

"Ik ben ook ontzet dat de wet burgers tegen elkaar opzet. Nieuwe "burgerwachten" creëert die op vrouwen met minder kansen jaagt, hen de keuze ontzegt om niet het kind te krijgen waar ze niet voor kunnen zorgen, of hun hoop weg te nemen voor het toekomstige gezin dat ze willen kiezen."

Ze stuurt haar woorden van sterkte naar "alle vrouwen die woedend zijn omdat de rechten over ons lichaam worden afgepakt door de overheid, en naar iedereen van jullie die blootgesteld wordt aan schaamte en kwetsbaarheid omdat jullie een baarmoeder hebben. Ik zie jullie. Hou moed. Jullie zijn mooi. Jullie doen me aan mijn dochters denken."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in