Zo komt het thema van haar nieuwe serie 'De K van Karlijn' wel erg dicht bij…

Hoe grappig is een serie over een heftige ziekte? Je kunt daar zelf achter komen, vanavond (woensdag 6 januari) start De K van Karlijn . Een serie vol humor, maar ook een pittig thema: Karlijn leidt aan borstkanker.

Hoofdrolspeelster Tjitske Reidinga weet uit eigen ervaring hoe heftig de diagnose kanker is. Bij haar werd zes jaar geleden blaaskanker ontdekt. "Er was geen sprake van paniek, ik vond het vooral onwerkelijk," zegt ze in de Vara-gids. "Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort."

Article continues after the ad

Nooit twijfelde de actrice aan een goede afloop. Omdat ze er vroeg bij was en de behandelingen aansloegen, werd die verwachting gelukkig werkelijkheid. Maar behoefte om de pers een gezondheidsupdate te geven, had ze jarenlang niet. "Ik wilde er geen aandacht voor, ik wilde vooral beter worden. Nu vertel ik er wel over omdat het alweer een aantal jaar geleden is – en ook vanwege deze serie."

'Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme'

Dat ze er niet over sprak in de media, betekent niet dat niemand ervan wist. Tjitske vertelt: “Ik maakte er geen geheim van. Dat kon ook niet door planning, speelschema’s en ziekenhuisopnames. Maar ik wilde zo veel mogelijk doorwerken. Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme en een manier om te overleven. Het gaf afleiding.”

Ze vertelt ook dat ze nooit heeft getwijfeld aan een goede afloop. “Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk. De wetenschap dat je ziek bent en de behandelingen, de narcose, ik ben wel vier, vijf keer geopereerd. Nou ben ik wel wat gewend: ik heb in mijn leven veel in ziekenhuizen gelegen. Daardoor heb ik een groot vertrouwen in het personeel, ik heb respect voor hen en hun werk."

De K van Karlijn is vanaf 6 januari om 20.30 uur te zien op NET5

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in