'Ik zie mijn leven als een geweldige reis.'

Biografieën, boeken, films, een musical – het leven van Tina Turner blijft fascineren. In aantocht is een documentaire waar ze zelf aan heeft meegewerkt.

'Tina' begint in het najaar van 1981 met een interview in People, vijf jaar nadat ze echtscheiding van Ike had aangevraagd. In dat artikel onthulde ze dat haar zogenaamd geweldige huwelijk vooral gewelddadig was geweest en dat ze jaren zowel emotioneel als fysiek ernstig was mishandeld, tot ze wist weg te komen.  

Article continues after the ad

De documentaire laat ook de soms wat treurige jaren in Las Vegas zien, voor ze een comeback wist te maken met Private Dancer. Tina gaf een uitgebreid interview aan de makers, die verder de hand wisten te leggen op onbekend materiaal, audio tapes en persoonlijke foto's van de Queen of Rock 'n Roll 'n Soul.

Een van de ontroerendste conclusies van 'Tina' is dat Turner weliswaar speelde voor volle arena's met andere supersterren, maar privé nog altijd bleek te worstelen met alles wat er eerder in haar leven is gebeurd. En dat ze dat nu een plek heeft weten te geven. "Mensen denken dat mijn leven zwaar is geweest, maar ik zie het als een geweldige reis," zegt ze. "Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat het niet gaat om wat er gebeurt, maar wat je daarmee doet."

Tina is vanaf 27 maart te zien op HBO Max.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in