Sherida Spitse in 2019
Sherida Spitse in 2019

'Het is niet niks en ik ben er ook wel trots op.'

Voetbalster Sherida Spitse (32, moeder van twee) draagt vandaag voor een oefenduel met Engeland voor de 200ste keer het Oranje-uniform. De middenveldster speelt bij Ajax en begon al op haar zestiende in het Nederlands elftal, de keepster (Marleen Wissink) was 21 jaar ouder dan zij.

“Die generatie hadden we ook nodig om te komen waar we nu staan”, zegt Spitse in Trouw. “Dat moeten we niet vergeten. Zij hebben in die tijd ook veel in het vrouwenvoetbal gestopt. Nu hebben we succes, is het populairder en professioneler. Het komt op televisie, het wordt door meer mensen serieus genomen en supporters reizen ons achterna. Dat was toen niet.”

Article continues after the ad

2017

Spitse voegt zich vandaag bij een select gezelschap van 21 speelsters met 200 of meer interlands achter hun naam. Onbetwiste koploper is de Amerikaanse Kristine Lilly, die haar land 352 keer vertegenwoordigde. In Europa staat het record met 229 interlands op naam van Caroline Seger, de 37-jarige Zweedse die net als Spitse nog internationaal actief is. “Het is niet niks en ik ben er ook wel trots op”, zegt de doorgaans nuchtere voetbalster uit Sneek. “Naarmate ik ouder word, besef ik dat ook steeds meer.”

Training afgelopen week

De oefeninterland tegen Engeland begint om 21:00 op NPO 3, voorbeschouwing vanaf 20:20. 

Op 6 juli begint het EK vrouwenvoetbal in Engeland. Nederland begint als titelverdediger aan het toernooi.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in