Aangrijpende documentaire over de menopauze.

De overgang is misschien wel het meest onderschatte fenomeen van onze tijd. Caroline Tensen ging anderhalf jaar door een depressie toen haar lichaam hormonaal veranderde.

In de documentaire 'Het verboden woord', die ze maakte met filmmaker Nada van Nie, vertelt zij haar verhaal. Niet om zielig gevonden te worden, maar omdat ze vrouwen en hun omgeving de ogen wil openen.

"Die overgang, daar doe ik niet aan." Caroline Tensen had het nog zo gezegd tegen haar man Ernst-Jan Smids. Nou, dat heeft ze geweten. "Ik ben van huis uit een heel opgewekt type, maar ineens kon ik alleen maar huilen. Meteen vanaf het moment dat ik opstond. Dat paste totaal niet bij me. Ik begreep er niets van", zegt ze bij RTL.

Article continues after the ad

'Ik dacht dat ik werd nagekeken. Dat mensen dachten: wat ziet die vrouw eruit'

Opvliegers had ze niet 'anders was er misschien eerder een lampje gaan branden', maar ze sliep slecht, kampte met stemmingswisselingen en werd steeds zwaarder en verdrietiger. "Uiteindelijk woog ik 83 kilo," zegt ze. "Mijn wangen waren opgezwollen van het vocht, ik kon mijn handen soms niet bewegen, ik kon mijn ringen niet meer omdoen en ik háátte mijn lichaam." Ze werd onzeker: "Ik dacht dat ik werd nagekeken. Dat mensen dachten: wat ziet die vrouw eruit."

"Ik heb echt langs het randje gelopen", aldus Caroline. "Ik voelde me ontzettend neerslachtig (…) Die dag zal ik nooit meer vergeten: ik stond op, had mijn tanden gepoetst en het enige wat ik voelde was dat ik wilde huilen, heel hard huilen. Ik dacht, wat is dit nou voor raars? Vooral negeren, ik ging met de hond wandelen. Ik liep buiten, de zon scheen, maar ik was niet blij te knúppelen."

Toen iemand haar op een gegeven moment naar een hormoondokter verwees, viel het kwartje: ze was in de overgang. Zij was zo’n 'hormoonloze' vrouw geworden waar ze met haar beste vriend, visagist Leco van Zadelhoff, altijd een beetje lacherig over had gedaan.

'Ik wil dit niet vertellen om zielig gevonden te worden. Maar je moet er maar doorheen'

Door haar verhaal over haar heftige overgang te delen, hoopt Caroline het taboe wat weg te nemen en er meer aandacht voor te vragen. Ze hekelt ook het feit dat er vaak wat lacherig over wordt gedaan. "Het is niet zo lachen, het is gewoon heel heftig. (…) Het was voor mij op dat moment de hel." En tuurlijk, geeft ze toe: "Een ongeneeslijke ziekte is honderdduizend keer erger, ik wil dit niet vertellen om zielig gevonden te worden. Maar je moet er maar doorheen."

In 'Het verboden woord' vertellen Caroline, haar zoon, dochter, man en dierbare vrienden zoals Leco van Zadelhoff, openhartig over wat die overgang met Caroline deed. Ook andere vrouwen komen aan het woord over hun ervaringen. Het verboden woord is nu te zien op Videoland.

Foto's (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in