Horen wij daar wéér een glazen plafond aan diggelen gaan?

De World Trade Organisation (WTO, de belangrijkste handelsorganisatie ter wereld) krijgt voor het eerst een vrouw aan het hoofd. Nigeriaans-Amerikaanse dr. Ngozi Okonjo-Iweala (66), econome en internationale ontwikkelingsdeskundige, gaat het instituut leiden.

Okonjo-Iweala, getrouwd met een neurochirurg en moeder van vier, studeerde aan Harvard en doorliep een 25-jaar lange carrière bij de Wereldbank, als ontwikkelingseconoom, en later (2007-2011) als Managing Director Operations.

Article continues after the ad

Ngozi Okonjo-Iweala met Christine Lagarde, de powereconomen zijn goed bevriend

Ze gaf haar goed betaalde baan bij de Wereldbank op om twee termijnen te dienen als minister van Financiën van Nigeria, waar haar hervormingen – ze is erg voor transparantie om corruptie tegen te gaan - ervoor zorgden dat de economie in 2008 overeind bleef en de groeiende middenklasse voor steeds meer stabiliteit zorgt.

'Des te indrukwekkender dat ze zoveel bereikte in een patriarchaal land waar zo op vrouwen wordt neergekeken'

"Ze was eerlijk, transparant en aansprakelijk, deugden die je niet vaak vindt bij hoge ambtenaren in Nigeria," zegt vrouwenrechten-activist Josephine Effa-Chukwuma. "En het is des te indrukwekkender dat ze zoveel bereikte in een patriarchaal land waar zo op vrouwen wordt neergekeken."

Als minister viel Ngozi ook op omdat ze wars was van uiterlijk vertoon: ze had geen grote huishoudelijke staf of een vloot auto's, kookte graag zelf (ossenstaartsoep met peper is een succesrecept van haar) en mocht er – eens een econome, altijd een econome – graag fijntjes op wijzen dat ze outfits droeg die nog geen 25 dollar hadden gekost.

Haar hervormingen bleven niet zonder persoonlijke gevolgen. Toen ze de corruptie in de oliesector aanpakte, werd haar moeder Kamene Okonjo, destijds 82 en een gepensioneerd professor in de sociologie, gekidnapt. Ze eisten eerst het aftreden van Ngozi en daarna ook nog losgeld. Okonjo-Iweala weigerde beide, haar moeder werd vijf dagen later ongedeerd vrijgelaten.  

"Mijn moeder is een zeer krachtige vrouw," zegt Uzodinma Iweala, een van Ngozi's zonen en auteur van Beast of No Nation. "Ze heeft ons heel streng opgevoed. Ze weet hoe dingen moeten gebeuren en als je het niet op haar manier doet, heb je een probleem."

Haar inzet voor financiële inclusie en haar instelling komen voort uit echte armoede. Tot haar negende woonde ze bij haar oma terwijl haar ouders in het buitenland studeerden. "Ik was al bijna tien voor ik ze echt leerde kennen," zegt ze. "Ik deed alles wat een dorpsmeisje doet: water halen, op het land werken. Ik weet wat armoede is, ik heb het zelf meegemaakt. Ik kan moeilijke tijden hebben, ik kan op een koude vloer slapen. Maar ook heel goed op een veren matras, hoor."

'Een economie managen is niet heel anders dan een huishouden runnen'

Over haar rol als vrouwelijke leider (ze zit in de raad van bestuur van Twitter en is special envoy voor de World Health Organisation met betrekking tot covid-19) zegt ze: "Vrouwen zijn over het algemeen eerlijke, rechtstreekser, meer gericht op het werk en minder bezig met hun ego. Ik weet niet of het vrouwelijk instinct is, maar een economie managen is niet heel anders dan een huishouden runnen met beleid en gezond verstand."

Ngozi, hier nogmaals met BFF Lagarde, staat bekend als een nuchtere vrouw en een harde werker. Voor haar nominatie bij de WTO zei ze dat de organisatie hoognodig moet worden afgestoft: "Het moet anders, het kan geen business as usual meer zijn. Er moet hervormd worden en geleid worden."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in