"Defensie heeft een belangrijke taak, nu Rusland Oekraïne heeft aangevallen."

Als het niet zo diep tragisch was, zouden we erom kunnen grinniken. Kajsa Ollongren, ooit als minister van Binnenlandse Zaken belast met de keuze voor het enige juiste stempotlood, stuurt nu Panzerfaust 3-raketten naar Oekraïne. Dat zijn antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. 

Verder regelde ze honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie, radars en detectoren. De wapens zijn nodig ter zelfverdediging, aldus de D66-minister. Toch even iets anders dan potloden en stembiljetten.

Article continues after the ad

(c) Rijksoverheid

De Oekraïners mogen ook rekenen op 3000 Nederlandse gevechtshelmen, 2000 scherfvesten, vijf wapenlocatieradars, dertig metaaldetectoren, twee gevechtsveldbewakingsradars en twee draadgeleide detectierobots om zeemijnen op te sporen.

© Defensie

Ollongren is dag en nacht bezig met de oorlog in Oekraïne, zo onthaalde ze deze week F-16-vliegers in Volkel,  na een intensieve dag patrouilleren in het NAVO-luchtruim. Die zeiden: "We zijn op onze hoede, maar hier hebben we natuurlijk voor getraind. We zijn goed voorbereid op deze taak."

© Defensie

Ollongren zag de beide toestellen in het donker landen op de vliegbasis na hun Air Policing-taak boven Polen. Terwijl de luchtmachtdelegatie Ollongren bijpraatte over de huidige inzet in het nieuwe gebied, werd het jachtvliegtuig de shelter in gesleept op de vliegbasis.

"Indrukwekkend om te zien. Zo zie je met eigen ogen hoe de Koninklijke Luchtmacht een belangrijke bijdrage levert aan onze veiligheid en toont Nederland zich solidair met onze oostelijke bondgenoten", stelt de minister op dag 2 van de nieuwe missie. In de ochtend waren er al 2 F-35’s vanuit Leeuwarden ingezet aan de oostkant van het NAVO-luchtruim.  

'Het is belangrijk dat wij als Nederland nu laten zien dat wij er zijn als lid van de NAVO'

De Nederlandse jachtvliegtuigen krijgen net als andere NAVO-bondgenoten steeds een tijdsblok toegewezen voor de patrouilles, die 24/7 doorgaan. En dat is niet voor niets, benadrukt de minister. "Defensie heeft een belangrijke taak, nu Rusland Oekraïne heeft aangevallen."

Ze noemt het buitengewoon ernstig wat er aan de hand is. "Het is belangrijk dat wij als Nederland nu laten zien dat wij er zijn als lid van de NAVO, dat we met onze krijgsmacht bereid zijn om Nederland te beschermen en het NAVO-grondgebied te verdedigen. "En", refereert ze aan de vliegers, "dat is wat deze jongens hebben gedaan."

Foto's (c) Brunopress, openingsfoto (c) Anne Timmer voor Nouveau / DPG Media 2022

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in