'Je kind verliezen is wel het heftigste wat je kunt meemaken.'

Cora van Nieuwenhuizen (58), demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, spreekt in het Algemeen Dagblad openhartig over een moeilijke periode.

"Iedereen heeft de grote drama’s in zijn leven," zegt ze. "Als er iets gebeurt, dan probeer je daar de zin van te zien. Mijn eerste kind is tijdens de bevalling gestorven."

'Waar is dat in vredesnaam goed voor geweest, zo’n kindje dat nooit iets verkeerds heeft gedaan?'

"Ik was nog jong, dan is het moeilijk te verdragen dat het zo maar een dom noodlot is. Daar zoek je dan naar. Waar is dat in vredesnaam goed voor geweest, zo’n kindje dat nooit iets verkeerds heeft gedaan en dan nu al het leven wordt ontnomen?"

Article continues after the ad

"Het was zoeken naar het waarom van het verlies. "Rationeel zeg je, het is gewoon zo. Maar omdat het zo’n naar antwoord is, zoek je toch naar iets dat het rechtvaardigt. Al dat leed en die ellende op de wereld. Ik weet ook geen antwoord, maar dat is de drijfveer achter alle religie, samen een soort onmacht ervaren."

"Het heeft er ingehakt: "Je kind verliezen is wel het heftigste wat je kunt meemaken. Voor de rest heeft ieder huisje zijn kruisje. Je loopt allemaal meerdere tikken op van het leven. De scheiding was ook moeilijk, vooral voor de kinderen, jij voelt dan het verdriet van je kinderen."

'Dan moet je uitleggen dat het kindje is gestorven tijdens de bevalling'

Het verlies heeft vormend gewerkt: "Mensen zeggen weleens: vind je het niet moeilijk om in zo’n zaal te staan tijdens een debat? Dan denk ik terug aan kort na de bevalling. Ik stond in een volle bakkerszaak en mensen vroegen: 'En? Wat is het geworden? Een jongetje of een meisje?' Dan moet je uitleggen dat het kindje is gestorven tijdens de bevalling. Van alles daarna denk je: kom maar op. Erger dan dat wordt het nooit meer."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in