Twee prachtfoto's, maar welke vind jij nu het meest geschikt?

Over negen dagen zal Kamala Harris officieel de eerste vrouwelijke vice-president van de Verenigde Staten zijn. Vogue nam er alvast een voorschot op en zette Madam Vice President op de cover. Harris poseerde in verschillende outfits en daar is nu gedoe over.

Team Harris wilde de zakelijke foto van Kamala in het blauwe pak op de cover, hoofdredacteur Anna Wintour koos voor de meer informele van Kamala op haar trusty sneakers. Volgens Huffington Post-journalist Yashar Ali is het onacceptabel dat Vogue zonder Harris’ medeweten de foto heeft geplaatst. Hij schrijft dat het team van de aanstaande vice-president dan ook onaangenaam verrast was. Er is eveneens kritiek op de achtergrond van de foto met het donkere pak. Die zou teveel lijken op die van een standaard ’high school prom night’ en de vice-president onwaardig zijn.

Article continues after the ad

De tweets van Yashar leidde tot boze reacties van onder andere Vogue-lezers

De tweets van Yashar leidde tot boze reacties van onder andere Vogue-lezers. Met name hoofdredacteur Anna Wintour zou volgens hen ’niets begrijpen van zwarte vrouwen’. Wintour lag al eerder onder vuur vanwege het gebrek aan diversiteit op de redactie. Die zou volgens insiders ’slechts bestaan uit witte, ultraslanke vrouwen, die van goede huize komen en via hun familie veel connecties hebben’.

'We kozen juist voor deze cover omdat die toegankelijk en authentiek is'

Vogue reageerde later via een statement. "We hebben deze foto gekozen voor de print cover, dus niet de online cover, omdat wij denken dat vice-president Harris op deze manier goed weergegeven wordt. Juist omdat ze er heel toegankelijk en authentiek uitziet, iets wat een van de speerpunten is van de Biden/Harris-regering. Wij juichen beide covers toe en maken geen enkel onderscheid. Voor ons is ze op beide foto’s even krachtig."

Harris zelf heeft nog niet op de ophef gereageerd, vermoedelijk heeft ze  – Capitoolrellen, moeizame machtstransitie, pandemie – wel iets anders aan haar hoofd.

Kamala is een populaire coverdame, dit is hoe andere titels haar zien.

En in vergelijking is dan de keuze voor de foto met de sneakers gewaagd: zouden ze een man ook zo hebben geportretteerd?

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in