Recht op abortus in gevaar in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat op het punt om het landelijk recht op abortus af te schaffen. Het hof wil daartoe twee eerdere uitspraken die dat recht regelen vernietigen.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een uitgelekt document, dat door de site online is gezet.

Lang verhaal kort: wordt het landelijk recht afgeschaft, dan mogen staten zelf beslissen of ze abortus toestaan of niet. In de praktijk zal dat erop neerkomen dat het in ongeveer de helft van de staten – vooral de Republikeinse - verboden zal worden, ook als een vrouw zwanger is geraakt door verkrachting of incest. Die vrouwen moeten dan naar een Democratisch geleide staat, als ze een zwangerschap willen beëindigen.

Article continues after the ad

Het recht op abortus zal in de Republikeinse staten niet 'volledig' verdwijnen. De abortus moet in de eerste zes weken wordt gepleegd, daarna is het strafbaar. Dat maakt abortus vrijwel onmogelijk, want de meeste vrouwen komen er pas na 6 weken achter dat ze zwanger zijn.

Volgens een woordvoerder van het Hooggerechtshof gaat het om 'een kladversie' en is er nog niets besloten. Dat weerhoudt Amerikaanse vrouwen er niet van massaal te protesteren tegen het potentiële afnemen van hun zelfbeschikkingsrecht. En ook vice-president Kamala Harris heeft inmiddels van zich laten horen: daarmee hebben de vrouwen die het recht op abortus willen houden een heel bekende medestander gekregen. 

‘Sommige Republikeinse leiders proberen het gebruik van de wet tegen vrouwen te gebruiken als wapen. Hoe durven ze. Hoe durven ze een vrouw te vertellen wat ze wel en niet mag doen met haar eigen lichaam. Hoe durven ze te proberen haar te verhinderen haar eigen toekomst te bepalen. Hoe durven ze vrouwen hun rechten en hun vrijheden te ontzeggen’, zei Harris in haar speech.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in