Juf Ank heeft thuis wat moeite met loslaten 😁

Gezien het mateloze succes van de serie De Luizenmoeder, lag het al voor de hand dat er een film zou komen.

Ilse Warringa, die ook de hoofdrol van Juf Ank speelt en het scenario schreef, maakt er haar regiedebuut mee.  De film is heel grappig, maar heeft meer dan de serie ook een ontroerende laag die je naar de keel grijpt.

Directeur Anton (Diederik Ebbinge) en de conciërge (Henry van Loon) zijn niet meer werkzaam op basisschool De Klimop. Het is aan Juf Ank en haar resterende collega's om de basisschool gaande te houden, hierbij 'geholpen' door een nachtmerrie van een interimmanager.  Het verhaal is actueel – thuisonderwijs is opeens een dingetje geworden.

Article continues after the ad

Warringa benadrukt in het scenario nog eens het belang van goed onderwijs. "Op school wordt het alsmaar cerebraler, het draait te veel om presteren," zegt ze in de Volkskrant. "Minister Arie Slob geeft nu alweer miljarden uit aan externe bureaus om de leerachterstanden weg te werken, terwijl ik denk: leren is belangrijk, maar leren samenleven ook.

'Hoe maak je ruzie, hoe los je conflicten op? Hoe zeg je sorry?'

Hoe ga je met elkaar om? Hoe maak je echt contact? Hoe maak je ruzie, hoe los je conflicten op? Hoe zeg je sorry? Dat zijn essentiële dingen die in ieder klaslokaal gebeuren, en als je een goede docent bent speel je daarop in."

Hoe is ze zelf als ouder? Ze geeft eerlijk toe dat ze in het eerste jaar van haar oudste op de middelbare school bovenop zijn huiswerk zat. " Het is gewoon een moederlijk instinct om je kinderen te willen behoeden voor narigheid, dus je wilt graag dat ze een goede beoordeling krijgen.

'Ik was echt Magister-verslaafd'

Ik heb hele werkstukken voor hem zitten maken. En dan vroeg ik daarna: 'Wat hadden wé?' Ik ben net zo erg. Ik was echt Magister-verslaafd (het leerlingvolgsysteem van middelbare scholen, red.). Nu wat minder, omdat ik geleerd heb dat je ze gewoon moet laten gaan. Maar ik zat erbovenop, dat is echt deze tijd. Inclusief ikzelf."

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in