'We’j boeren heb’t Songfestival wonnen.'

Getty Kaspers (1948) won met Teach-In in 1975 het Eurovisie Songfestival met het onnavolgbare Ding-a-Dong, wat een trend aan songfestivalliedjes opleverde die meer uit klanken dan uit woorden leken te bestaan.

"Twaalf punten van Zweden en Israël, dan zit je goed," zegt ze over 'haar' avond in Tubantia. Rond middernacht moest er nog een fotosessie worden gedaan ("Ik was doodmoe, ik had van die slaapogen") en over de visagie was ze niet tevreden "dus heb ik het zelf over gedaan." De bloemenjurk die ze droeg is ze kwijt: "een oproep hielp niet, die zal iemand wel als trofee hebben."

Uitgebreid vertelt ze over ‘het circus’ waar zij en de leden van de band Teach-In in terechtkwamen. Vooraf was het al hectisch, met al dat gereis naar Hilversum. Maar na de winst van het Songfestival in Stockholm werd het alleen maar gekker. "Eigenlijk veranderde alles," zegt ze. "En wij hadden geen idee." 

Article continues after the ad

De mensen waren zó blij. „Vooral in Twente." Enschede liep uit voor de huldiging bij het stadhuis. Getty: "We’j boeren heb’t Songfestival wonnen. Die sfeer hing er." Hele schoolklassen kwamen langs haar flatje aan de Zunabrink, om te feliciteren. De telefoon ging de hele dag, continu waren er mensen over de vloer. "En ik maar slepen met bier en wijn."

Na een intens jaar was ze er klaar mee. De band viel uit elkaar, Getty ging nog even solo en trok zich in 1979 terug uit de muziek. Pas in 2007 dook ze af en toe weer op met Ding-a-Dong en in 2009 trad ze zowaar mét de originele band op tijdens het Eurovisie Songfestival in Moskou.

Privé was het niet altijd rozengeur en maneschijn: in de jaren tachtig had ze een stormachtig huwelijk met een Portugees, ze verloor haar tweede man Hans aan de ziekte ALS, die ze de laatste drie jaar van zijn leven verzorgde. Zelf kampt ze met spierreuma, maar daar hoor je haar niet over. Ze woont met haar huidige man Cor en een uit Spanje geadopteerd hondje in Markelo: "Ik ben blij met wat we hebben."

Getty vindt het heel jammer niet in Rotterdam aanwezig te mogen zijn. Het songfestival vindt plaats als ’Fieldlab-event’ en dus zijn 70-plussers niet welkom. Zij zouden vallen in de risicogroep.  Wel nam ze met andere oud-winnaars als Lenny Kuhr een medley voor de finale opgenomen op het dak van Ahoy: zo zal ze toch even te zien zijn, als Hollandse Glorie.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in