"Voor onze eerste date heb ik hem uiteraard wel eerst even gegoogled."

Ze leerden elkaar kennen op een blind date in 2013, de Amerikaanse Vice President Kamala Harris (56) en Second Gentleman Douglas Emhoff (56). De date was georganiseerd door Harris' vriendin Chrisette Hudlin, die Doug kende via haar werk.

Article continues after the ad

"Ik heb hem uiteraard wel eerst even gegoogled," aldus Harris.

"Het was liefde op het eerste gezicht voor mij," zegt Doug, die eerder getrouwd was met filmproducer Kerstin, met wie hij twee kinderen heeft: Cole en Ella.

Kerstin (links, rechts dochter Ella) en hij zijn goed gescheiden, ze voerde zelfs campagne voor Kamala en was bij de inauguratie #modernfamily.

"De ochtend na onze eerste date mailde Doug me een lijst van data waarop hij beschikbaar was," zegt Kamala, die destijds California's Attorney General was, een hoge post binnen het openbaar ministerie. "Hij zei: 'Ik wil kijken of dit iets kan worden.' Sindsdien ís het wat." Hun geheim: ze zijn geen beiden erg zwaar op de hand, houden van koken en bij elkaar zijn en kunnen samen ontzettend lachen.

Emhoff vroeg haar nog geen jaar na hun eerste date ten huwelijk 'tijdens een beslist onromantische conversatie waarbij ze twijfelde tussen kip en pad thai met garnalen."

Ook onromantisch: zijn coming-out als haar partner. "Een speech bijwonen over de vervelende gevolgen van spijbelen is niet heel romantisch," zegt Kamala. "Maar het was wel de eerste keer dat ik hem had uitgenodigd voor een professionele bijeenkomst. Vandaar dus het gefluister en gewijs van mijn team, die van zijn bestaan afwisten, maar hem nog niet met eigen ogen hadden kunnen bewonderen. Later refereerden ze aan die tijd als AD, 'After Doug'. Ze vonden het leuk dat hij me zo aan het lachen kon maken. Ik ook."

Ze trouwden in Santa Barbara in 2014, het was een vrij bescheiden bruiloft met dierbaren,

Omdat Cole en Ella het woord stiefmoeder niet prettig vonden, kozen ze voor Momala.

Ze omschrijven de relatie van Doug en Kamala als 'bijna misselijkmakend schattig, alsof ze eeuwig in de honeymoonfase zitten.'

Emhoff is de afgelopen jaren Kamala's steun en toeverlaat geweest en is een man die de zon in het water kan zien schijnen. "Ik ben ongelofelijk trots op alles wat ze heeft bereikt en ontzettend blij dat ik dat met haar mag beleven."

Hij was er dan ook toen ze zich in december 2019 terugtrok uit de race om het presidentschap om zich achter Joe Biden te scharen. "Het was haar beslissing, zou haar hoe dan ook hebben gesteund. Maar ik ben niet haar politiek adviseur, ik ben haar man. Dus mijn rol was er voor haar zijn, van haar te houden, haar te steunen, een luisterend oor te zijn en te helpen."

Doug is voorlopig op langdurig verlof bij DLA Piper, het internationale advocatenkantoor waar hij werkt, om zich helemaal te richten op zijn rol als Second Gentleman. Hij is de eerste mannelijke partner van een vrouwelijke VP, de titel heeft inmiddels het woordenboek gehaald. "Ik ben niet bovenmatig politiek ingesteld," zegt hij. "Ik ben wel bovenmatig haar echtgenoot."

Foto's (c) Getty Images, Douglas Emhoff, Kamala Harris 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in