De burgemeester van Parijs stelt zich kandidaat.

Anne Hidalgo (62), de socialistische burgemeester van Parijs, heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van 2022.

Article continues after the ad

Hidalgo maakte haar kandidatuur bekend in de stad Rouen, in Normandië. "Omdat ik de problemen van onze tijd ken en hoop wil bieden, heb ik besloten me kandidaat te stellen voor het presidentschap", zei Hidalgo. Ze wil zich naar eigen zeggen onder meer inzetten voor een groene economie, herindustrialisering van weggezakte industriële regio's en beter onderwijs.

Volgens diverse media was het een strategische keus van Hidalgo om voor Rouen te kiezen voor haar mededeling. Ze wil daarmee laten zien niet alleen een kandidaat voor de Parijzenaren te zijn. Bovendien is Rouen een stad die inzet op verduurzaming en vergroening, precies de thema's die ook voor Hidalgo belangrijk zijn.

Groene burgemeester

Hidalgo is sinds 2014 burgemeester van Parijs. Ze staat bekend als een linkse, en meer in het bijzonder een groene burgemeester. Onder haar leiding werd bijvoorbeeld de maximumsnelheid in de hoofdstad verlaagd tot 30 kilometer per uur.

De laatste socialistische president van Frankrijk was François Hollande, die bij zijn aftreden in 2017 zeer impopulair was. Na zijn presidentschap leed de socialistische partij bij parlementsverkiezingen een flinke nederlaag. Ook zijn de linkse partijen in Frankrijk sterk verdeeld. Mogelijk kan Hidalgo, net als Hollande lid van de Parti Socialiste, voor verbinding zorgen bij verbrokkeld links, al voorspellen de peilingen voor deze optie weinig goeds.

Marine Le Pen

Inmiddels is ook de rechts-populistische Marine Le Pen aan haar campagne begonnen.

In Fréjus zei zij "de Franse vrijheid" te willen verdedigen. De huidige president, Emmanuel Macron, heeft nog niet officieel aangekondigd mee te doen aan de presidentsverkiezingen, maar de verwachting is dat hij ook gaat deelnemen.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 10 april volgend jaar.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in