'Arm tussen de draaideur om niet te hoeven presenteren.'

Eva Jinek heeft een succesvolle dagelijkse talkshow en wordt als een van de beste interviewers van Nederland gezien.

Dat overwicht en zelfvertrouwen heeft ze niet van nature. ‘Januari 2015 mocht ik acht weken lang voor het eerst dagelijks een latenight talkshow maken," zegt Eva in de Volkskrant. "En vervolgens werd ik dag in, dag uit helemaal afgeslacht. Alles was verkeerd aan me: mijn stem, mijn haarkleur, mijn accent, mijn ex-vriend, mijn toenmalige vriend, echt alles."

Article continues after the ad

Het demotiveerde haar intens. "Ik begrijp als geen ander het principe van doorzetten, maar op dat moment vroeg ik me af: is dit het waard? Hoe erg zou het zijn als ik opgeef? Ineens leek me dat een heel aantrekkelijk vooruitzicht."

"Ik durf het bijna niet te zeggen, maar vroeger heb ik mensen gesmeekt om mijn arm tussen de draaideur te zetten, zodat ik die zou breken, want dan hoefde ik niet meer te presenteren."

Toch zette ze door en dat is het thema van 'Droom groot', het boek (25 euro) dat vrijdag uitkomt,  waarin Jinek in gesprek gaat met mensen die iets bereikt hebben en waar ze respect voor heeft.

"Ik zou een apart boek kunnen vullen met de dingen die mensen bedenken om onder hun faalangst of podiumvrees uit te komen," zegt ze. "De beloning van toch steeds je angsten trotseren is ervaring - en die ervaring helpt je door zulke momenten heen."

"We zeggen het al jaren verkeerd tegen onszelf en onze kinderen. Het is niet: 'wees niet bang, ga ervoor!', maar 'wees bang en ga ervoor.' Ik denk oprecht niet dat er ooit iets speciaals gebeurt als je zegt: ik durf niet, ik blijf lekker thuis. Te horen dat mensen die ik zo hoog heb zitten ook allemaal hun twijfels kennen, vond ik heel troostrijk."

Foto's (c) Roger Neve / Nouveau - DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in