"Ik adviseer iedereen om nooit in je eentje in de Kamer te gaan zitten," zegt Rita Verdonk.

Vandaag keert Nilüfer Gündoğan (44), voorheen van Volt als twintigste partij terug in de Tweede Kamer als ’Lid Gündoğan’. Dat brengt het aantal eenmansfracties op 5 en opmerkelijk is dat daar slechts één man tussen zit: Pieter Omtzigt, als Lid Omtzigt.

Verder vind je er nu Fractie Den Haan, sinds Liane den Haan zich afsplitste van 50Plus.  

Article continues after the ad

Caroline van der Plas die bij de verkiezingen met de BoerBurgerBeweging met een zetel nieuw de Kamer inkwam…

…Sylvana Simons met BIJ1, eveneens na de verkiezingen met een zetel nieuw de Kamer in.

En sinds vandaag dus ook Lid Gündoğan, geroyeerd door Volt, maar niet van plan haar zetel op te geven.

Hoewel je lekker je eigen koers kunt varen, zitten er ook nadelen aan een eenpersoonsfractie zijn

Afsplitsingen horen bij de Tweede Kamer als nachtelijke debatten en gespeelde verontwaardiging bij de interruptiemicrofoon, maar het waren er nog nooit zoveel als nu. Hoewel het ongetwijfeld prettig is qua idealen en principes volledig een eigen koers te kunnen varen, zitten er ook nadelen aan.

Zo zijn in het geval van een afsplitsing je medestanders van ooit nu je tegenstanders geworden. Bovendien kun je als eenmansfractie niet alle debatten en vergaderingen bijwonen en strekt het budget zich niet uit tot het optuigen van een heel indrukwekkende staf. Het is dus vooral veel doe-het-zelven voor de vrouwen (en Pieter).

"Ik adviseer iedereen om nooit in je eentje in de Kamer te gaan zitten," zegt ervaringsdeskundige Rita Verdonk (die uit de VVD stapte) in Trouw. "Plotseling sta je er helemaal alleen voor. Je hoort steeds gefluister achter je rug, de sfeer is vijandig. Je ziet opeens mensen negatief over je praten van wie je dacht dat je er goed contact mee had. Dat is wel eenzaam. Natuurlijk heb je stagiairs om je heen die het voorbereidende werk doen, maar in de Kamer voel je 148 priemende ogen in je rug als je naar de interruptiemicrofoon loopt." Brrr. 

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in