Plannen om te daten? Nouveau's Karin heeft gouden tips voor je.

Sinds ze aan het daten is, huilt ze vaker dan ooit tevoren. Maar ook beleefde journalist Karin Kuijpers nooit eerder zo veel intense avonturen met mannen...

‘Ohhhhh die benen!!! Ik...Ik lik. Ik wil ze voelen. Aarghhrrrlkjlij...’ Een zondagnacht, half twee. Op Ourtime reageert een man op mijn profiel. Ik vermoed op mijn ietwat wulpse foto van mijn blote, gebruinde benen. Gatver, denk ik. Ik verwijder hem, terwijl ik tegelijkertijd in een stuip lig van het lachen om deze tekenfilmachtige scène.

'Ik was herstellende van een leuke date' 

Het was een vonkje vrolijkheid in een voor de rest zwaarmoedige bui. Ik was herstellende van een leuke date, die ik zelf via de app de bons had gegeven, maar van dat laatste had ik spijt als haren op mijn hoofd. Er bleek geen weg terug. Mijn hart en schuldgevoel waren zo geraakt dat het maanden duurde voordat die waren geheeld.

Article continues after the ad

Eerlijk, ik heb nog nooit zo veel gehuild als sinds ik aan het daten ben. Maar ik heb ook nog nooit zo veel intense avonturen met mannen beleefd sinds ik aan het daten ben. Ik ga van himmelhoch jauchzend naar zum Tode betrübt, zoals Goethe riep. In simpel Nederlands: ‘Jantje lacht, Jantje huilt.’

'Daten is hogere wiskunde voor een onnozele hals als ik'

Nooit had ik gedacht dat daten hogere wiskunde zou zijn. Dat is het wel. In elk geval voor mij, onnozele hals, naïef kuikentje, bleu als Brooke Shields in The Blue Lagoon. Want toen ik mijn eerste profielen aanmaakte op The Inner Circle en Ourtime klonk mijn introductie­tekst ongeveer zo: ‘Leuke, hippe vrouw, internationaal georiënteerd, bereisd, onafhankelijk, geinponem (om óm én mee te lachen), beetje stout... zoekt... nou ja, zoiets van idem dito... bereisd, hip, leuk, onafhankelijk en humor.

'Ik was misschien niet de knapste, maar dan toch wel de leukste?'

Ik was zó pedant en wilde zo stoer zijn dat ik dacht dat het dates zou régenen. Ik was misschien niet de knapste, maar dan toch wel de leukste? Dat viel tegen. Op Ourtime regende het wel reacties, maar van mannen die niet weten hoe ze selfies moeten maken en vooral hun neusgaten op de foto zetten. Of in gaatjeshemd op de bank zitten met op de ene schouder een parkiet en daarbij dan de vraag: ‘Kom jij gezellig op mijn andere schouder zitten?’ Eh... Eén, twee, nou nee...

The Inner Circle zegt een exclusieve site te zijn. Dat klopt in die zin dat in mijn geval slechts een enkeling reageerde met een like en daarna de pleitvaart nam. De meeste mannen op The Inner Circle zijn in de vijftig en willen een jongere vrouw, niet eentje van hun leeftijd of wat ouder. Ik bleek kansloos.

'ik was veel te arrogant in mijn profiel­toon en in mijn strategie om niemand te liken'

Maar eigen schuld, bleek later, want ik was nog veel te arrogant in mijn profiel­toon en in mijn strategie om niemand te liken. Want een vent moest toch naar míj komen? Mannen zijn toch jagers?

Die gedachten bleken nog te stammen uit de tijd vóór de Tweede Wereldoorlog. Dus stapte ik over mijn gêne heen en ging ik ook liken. Ik schrijf tegenwoordig op e-Matching zelfs berichtjes aan een leukerd. Ik vind dat trouwens de beste site tot nu toe.

'Mezelf eerlijk en kwetsbaar opstellen voelde aanvankelijk als masochisme'

Dat was dus mijn les in zelfontwikkeling: ego-afpellend bezig zijn. Ik moest de diva voorbij. Mezelf eerlijk en kwetsbaar opstellen in mijn profiel en in mijn reacties voelde aanvankelijk als masochisme, maar toen ik dat eenmaal deed, was ik er niet meer bang voor en voelde het als groei. Het leidde tot een zachtere/betere versie van mezelf, wat weer leidde tot een eerlijker/kwetsbaarder profiel. Wat uiteindelijk de kans vergroot De Ware te vinden. Denk ik. Hoop ik. Ik probeer ook maar wat, hè?

'O nee, dit is hem niet. En dan moet je nog de hele avond...'

De Ware vinden is keihard werken. Het kost tijd en moed en gaat, zoals met alle ambities in het leven, gepaard met lijden. Emotioneel lijden. Ben je een week lang elke dag gezellig en soms broeierig aan het appen, spreek je af, denk je bij de eerste aanblik: o nee, dit is hem niet. En dan moet je nog de hele avond.

'Hij zat ook vaak op Ourtime en dat maakte me groen van jaloezie'

Eén keer viel ik als een blok voor iemand. Origineel type, seks ongekend goed (zo slow had ik nog nooit meegemaakt). Na een paar ontmoetingen ging ik op berichtjes van hem zitten wachten. Wachten, wachten, wachten... Er kwam niets. Ik dacht: heb ik hier met een player te maken? Hij zat ook vaak op Ourtime en dat maakte me groen van jaloezie. Heel stom, want zat ik er zelf ook niet de hele tijd op?

Enfin, over de app zei ik dat we elkaar beter niet meer konden zien, omdat ik hem blijkbaar leuker vond dan hij mij. Hij vond het jammer en wenste me verder succes met daten. Domme puberale actie van me, want een beetje meer geduld had wellicht een ander resultaat opgeleverd.

'Dag en nacht luisterde ik Wild is the wind van David Bowie om te kunnen huilen'

Een tijdje haatte ik mezelf én mannen, daar moest ik blijkbaar ook weer doorheen. Dag en nacht luisterde ik Wild is the wind van David Bowie om te kunnen huilen en mijn verdriet eruit te gooien. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het makkelijk is om een hekel te krijgen aan daten, zeker als het een paar keer achter elkaar niet lukt, maar dat dat niet betekent dat het nóóit gaat lukken. Het hoeft maar één keer goed te gaan. En ik kwam ook tot het besef dat ik misschien wel alles wil hébben, maar niet alles kan kríjgen. Ik had in mijn leven bijna altijd in alles mijn zin gekregen en nu niet. Au!

'Elke ontmoeting brengt me een stapje dichter bij mezelf en dus ook dichter bij mijn doel'

Ik ben naar de pijn toegegaan. Ik huil niet meer op Bowie, want oei ik groei. Ik zie het nu zo: elke ontmoeting brengt me een stapje dichter bij mezelf en dus ook dichter bij mijn doel en daarbij horen blijkbaar emotionele rollercoasters. Achter lijden ligt zingeving, dus nooit opgeven, luidt het motto.

Stiekem hoop ik dat het nog even duurt voordat de leukste mijn pad kruist. Want één lesson learned: niet de weg van de minste weerstand, maar die van de meeste weerstand zorgt voor groei.

Mijn ervaringen

  • Kies iemand uit waarbij je iets van fysieke aantrekkingskracht voelt.
  • Niet eerst een week appen, maar videocall en dan direct afspreken.
  • Zoek naar iets wat hem leuk maakt in plaats van te simmen dat hij te lang is of te grote oren heeft.
  • Ga niet gelijk met iemand naar bed. Een man wil veroveren. Maar als het voor allebei onontkoombaar is, geniet er dan van.
  • Heb verschillende dates tegelijk. Als er een ander is, is de pijn minder als je door de een wordt afgewezen.
  • Als je iets te zeggen hebt – positief of negatief – doe het in het echt en niet over de app.

Gouden tip

Mannengeheim: Tim Veninga ontrafelt in een veertigtal video’s de do’s and don’ts van daten op een gortdroge en originele manier.

Een lange versie van dit artikel staat in Nouveau's Happy Fifty.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in