‘Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten.’

Zanger Jan Rot is vanochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn familie op sociale media. Hij was al geruime tijd ziek.

"Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten. Hij heeft gekozen voor een stille crematie, zonder uitvaart."

Rot maakte in de zomer van 2021 bekend dat hij uitgezaaide darmkanker had en niet meer beter zou worden. Deze maand liet hij weten dat hij nog een paar weken te leven had, waarop hij zijn nog geplande optredens annuleerde.

Article continues after the ad

Laatste weken met gezin

Rot zei de laatste weken met zijn gezin te willen doorbrengen. "Ik hoop er met mijn gezin nog een bijzondere tijd van te maken en dank iedereen voor alle warmte, steun en applaus de afgelopen decennia", schreef hij. "Het was een prachtig leven."

Premier Rutte stond bij het begin van zijn wekelijkse persconferentie stil bij het overlijden van Jan Rot, dat toen ongeveer een uur bekend was. Hij noemde het heel triest nieuws. "Onze gedachten zijn bij familie, vrienden en nabestaanden."

Rutte, die zelf klassiek pianist is, roemde Rot als een "enorm veelzijdig musicus", die ook veel heeft gedaan voor de klassieke muziek. Hij verwees onder meer naar Rots zogenoemde 'hertalingen' van een aantal liederen van Mahler en van de Matthäus Passion.

Jan Rot laat zijn vrouw Daan de Launay en hun vier kinderen achter.  

Speciale radio-uitzending

Op NPO Radio 5 wordt Jan Rot vanavond vanaf 20.00 uur geëerd. In het programma praten vrienden en collega's over hem, zoals Marjolein Meijers, zijn wederhelft van het duo 'An en Jan', zijn vroegere manager Henkjan Smits en collega-zanger Bill van Dijk.

Ook wordt oud en nieuw materiaal van Rot gedraaid en worden herinneringen opgehaald. Astrid de Jong presenteert het programma.

Jans hertaling van het Wilhelmus 

Met het oog op Koningsdag en 4 en 5 mei nog even aandacht voor de prachtige hertaling die Jan maakte van het Wilhelmus: 

Wilhelmus van Nassaue zing ik uit volle borst

ons volkslied vol vertrouwen

Op vaderland en vorst

Want kleurt ons land oranje dan staat mijn hart in brand

In rouw of bij champagne, dit is mijn Nederland

Ook toekomst wordt historie, van vader weer op zoon

Uitheems of Hollands glorie, dit land is waar ik woon

Een land om van te houden, een volk van klein tot groot

Wilhelmus van Nassaue ben ik trouw tot de dood

Een land om van te houden, een volk van klein tot groot

Wilhelmus van Nassaue ben ik trouw tot de dood

Wilhelmus van Nassaue ben ik trouw tot de dood

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in