Het Franse fenomeen bleek echter niet helemaal onomstreden.

Franse modefotograaf Patrick Demarchelier is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie via zijn Instagram-account bekend.

De Fransman werd in 1989 door prinses Diana aangesteld als haar persoonlijke fotograaf ...

Article continues after the ad

...en was de eerste fotograaf van buiten het Verenigd Koninkrijk die door het Britse koningshuis werd ingehuurd.

Demarchelier fotografeerde haar vele malen en werkte daarnaast jarenlang voor toonaangevende bladen als Harper's Bazaar, Vogue en Vanity Fair.

Naast zijn werk voor modebladen werkte Demarchelier ook voor couturemerken als Chanel, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent, Dior en Louis Vuitton.

Hij fotografeerde daarnaast voor campagnes van toegankelijkere merken als Gap en Target en portretteerde veel celebs, zoals Beyoncé.

Mario Testino, Natalia Vodianova, Patrick Demarchelier en Anna Wintour in 2017

In 2007 kreeg Demarchelier van de Franse minister van Cultuur een hoge onderscheiding: hij werd benoemd tot officier van de Orde van Kunsten en Letteren.

Ruim tien jaar later, in 2018, werd de Fransman door zeven modellen beschuldigd van ongepast seksueel gedrag. Condé Nast, uitgever van onder meer GQ, Vogue en Glamour, kondigde toen aan voorlopig niet met de fotograaf te werken.

De fotograaf laat zijn vrouw Mia (hier in 2017), drie zoons en drie kleinkinderen achter.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in