Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Oud-presentator Frank Masmeijer krijgt gratie, OM was tegen

Het is een behoorlijke rel aan het worden. Verbazing alom, dat koning Willem-Alexander gratie heeft verleend aan de voor drugshandel veroordeelde oud-televisiepresentator Frank Masmeijer (60). Het OM was tegen Het Openbaar Ministerie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming geadviseerd om j...

Oud-presentator Frank Masmeijer krijgt gratie, OM was tegen

Het is een behoorlijke rel aan het worden.

Verbazing alom, dat koning Willem-Alexander gratie heeft verleend aan de voor drugshandel veroordeelde oud-televisiepresentator Frank Masmeijer (60).

Het OM was tegen

Het Openbaar Ministerie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming geadviseerd om juist geen gratie te verlenen aan de veroordeelde oud-presentator Frank Masmeijer. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ressortsparket. Op basis waarvan dat negatieve advies is gegeven, wil het OM niet zeggen. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zwijgt.

Adviezen niet openbaar

Het OM is niet het enige orgaan dat minister Weerwind adviseert over gratieverzoeken. Leidend is het advies van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat volgens RTL Boulevard in tegenstelling tot het OM een positief advies gaf. Het hof zegt dat zulke adviezen niet openbaar zijn en wil verder niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving van Boulevard.

Handel in cocaïne

Masmeijer was door een Belgische rechter veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Hij zat het laatste deel van zijn straf uit in Nederland en moest nog anderhalf jaar zitten.

Masmeijer bracht vandaag zelf naar buiten dat hij gratie heeft gekregen en dus weer vrij is. Zijn advocaat heeft dat bevestigd. "Hij heeft een nieuw levensplan ontworpen dat kennelijk heel aansprekend was voor de autoriteiten in Nederland," aldus zijn advocaat Geert-Jan Knoops in het Algemeen Dagblad. Knoops had al enige tijd geen contact meer met Masmeijer, die zelf zijn gratieverzoek indiende.

'Normaal gesproken gaat het om buitengewoon klemmende redenen'

"Ik ben benieuwd welke argumenten hij heeft aangevoerd om dit te laten gebeuren. Normaal gesproken gaat het om buitengewoon klemmende redenen, zoals ziekte of een gezin dat eraan onderdoor gaat dat 'vader' vastzit. Het is echt iets heel bijzonders, maar fijn nieuws voor hem."

De advocaat sluit niet uit dat er is gehandeld volgens de nieuwe regels voor de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Die houden in dat een gedetineerde twee jaar voor het verstrijken van zijn straf op voorwaarden vrijkomt. Masmeijer heeft volgens zijn advocaat inmiddels zeveneneenhalf van de negen jaar uitgezeten. Voorheen kwamen gedetineerden al na het uitzitten van tweederde van hun straf vrij.

Verontwaardiging

Bij de Nationale Politie is massale verontwaardiging over de gratie aan Frank Masmeijer. Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) regent het telefoontjes van boze agenten en rechercheurs. "Dit is niet uit te leggen," zegt Struijs in de Telegraaf. "Honderden politiemensen werken aan het beteugelen van cocaïnesmokkel. Masmeijer zat er tot over zijn oren in en hoeft een groot gedeelte van zijn straf niet uit te zitten. Wat is er in vredesnaam aan de hand?"

Hoe werkt gratie precies?

Een gratieverzoek kan door de veroordeelde worden ingediend, maar ook door familieleden, een advocaat of reclasseringsambtenaar. Een verzoek hiertoe wordt eerst voor advies naar het Openbaar Ministerie en naar een rechter gestuurd.

Alle gegevens gaan daarna ook naar de rechter die de straf heeft bepaald. De rechter bekijkt de omstandigheden van de veroordeelde en vergelijkt deze met de omstandigheden die bekend waren tijdens de veroordeling. Aan de hand van de gegevens brengt de rechter een advies over het gratieverzoek uit aan de minister voor Rechtsbescherming (Franc Weerwind). Alle voorstellen tot gratieverlening worden persoonlijk voorgelegd aan de koning, die uiteindelijk het advies van de minister tekent.

En Frank? 

Masmeijer beseft dat hij van geluk mag spreken: "Ik weet dat het bijzonder is en dat het zeldzaam is," zegt hij in de Telegraaf. "Ik heb het, voor wat ik heb gedaan, altijd een veel te hoge straf gevonden. En dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs dus de koning kennelijk ook. Zelfs de beste advocaten hebben me er nooit op gewezen dat ik gratie zou kunnen krijgen, gewoon omdat de kans nihil was. Ik hoop dat de buitenwereld nu ook anders naar mij gaat kijken. Ik wil genieten van mijn nieuwe leven. Een baan, geld verdienen en genieten van mijn kleindochter die ik nu voor het eerst heb kunnen vasthouden."

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in