De BBB-lijsttrekker kijkt terug op een bewogen tijd.

Voor de eerste lockdown verloor Caroline van der Plas (54), lijsttrekker van BBB een goede vriend en haar broer, en toen ook nog haar man Jan die leed aan alvleesklierkanker. Ze noemt het kalm 'een pittig jaar'.  

Article continues after the ad

"Jan was een meester in het gezellig maken en hij kon heerlijk koken," zegt ze in de Telegraaf. "Kwam ik thuis, kaarsjes aan, zette hij een glaasje wijn neer. Nu drink ik functioneel wijn."

Tijdens de campagne en als beginnend Kamerlid miste ze haar klankbord dubbelop. "Voor mij was het echt een lockdown. Contact met vrienden was beperkt tot een appje en een belletje. En ik leg mijn dingen niet op het bordje van mijn kinderen. Ik kon het met niemand meer delen, maar vooral niet met hém."

'We konden niet eerder spreken door zijn pijn. Ik kan me niet voorstellen dat je op je bed ligt en denkt: ik ga gewoon dood'

"Wat hielp is dat we veel hebben gesproken, pas twee dagen voor hij stierf," zegt Van der Plas in het Algemeen Dagblad. "Die dag had hij een opleving, want hij lag er heel slecht bij. We konden niet eerder spreken door zijn pijn. Ik kan me niet voorstellen dat je op je bed ligt en denkt: ik ga gewoon dood.

We hadden het er niet veel over, maar op het laatst dus wel. Toen heeft hij echt gezegd dat we een goed leven hebben gehad. Dat hij trots op me was, dat ik moest doorgaan met alle dingen. Dat ik niet moest blijven treuren, dat het goed was zo. Hij wist al dat ik de Kamer in wilde.’’

Op de vraag of haar dat tot steun was, zegt ze: "Ja, dat heeft hij expliciet gezegd. Dat is voor mij de prikkel geweest om het te doen. Ik ben nuchter en positief ingesteld. Het is nog steeds hard hoor. Ineens treft het je. Vannacht heb ik ook weer van hem gedroomd. Dan sta ik echt met een goed gevoel op, dan is dat weer zo echt. Dan denk je, oh ja, hij is er niet. Maar hij was er wel even vannacht."

Werk was goed. "Anders was ik verzand in ellende. Voor verdriet loop ik niet weg, maar ik zat ook in die flow van campagne, corona en de Kamer. ’Caroline, je moet wel rouwen’, zeggen mensen, maar geloof mij maar dat ik dat doe. Het gemis is er altijd, elke dag."

Van der Plas ziet ook lichtpuntjes: "Het positieve van corona is dat we van die geforceerde drie zoenen af zijn. Handen wassen zal ik blijven doen, gezondheid is minder vanzelfsprekend dan het was. Ik denk dat er meer verandert. Vliegen we straks nog voor drie tientjes naar Barcelona? Ik niet."

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in