Ze speelt Agnes van Rhijn in The Gilded Age.

Christine Baranski (69) ken je van The Good Wife en The Good Fight, maar ook als Leonards emotievrije moeder in The Big Bang Theory en de Mamma Mia-films. Binnenkort is ze te zien als Agnes van Rhijn in The Gilded Age, ook bekend als 'American Downton', van Julian Fellowes.

Classy dames spelen is haar specialiteit. "Wat ik grappig vind, want ik ben opgegroeid in een arbeiderswijk in Buffalo," zegt ze in The Guardian. "Ik sprak toen al anders dan mijn klasgenoten, dat wilde ik zo. Het was projectie van mijn kant, ik wilde naar New York om in het theater te staan. Ik leefde het imago van het soort vrouw dat ik wilde zijn."

Article continues after the ad

Ze is idolaat van Maggie Smith en speelt in The Gilded Age als Agnes van Rhijn 'de Maggie Smith-rol' in 'de Amerikaanse Downton'. Agnes weigert haar nichtje te laten omgaan met 'nieuwe mensen' (lees: mensen wiens voorouders recenter dan 200 jaar eerder in Amerika arriveerden). "Schrijft iemand een betere snob dan Julian Fellowes?" vraagt Baranski zich af. "Die klasse waarin mensen niet eens weten wat een weekend is?"

Christine is overigens ook écht chic: haar tv-doorbraak was de sidekick spelen van grote ster Cybill Shepherd in de comedy Cybill. Baranski, gewapend met vlijmscherpe oneliners en martini's, stal de show, won na één seizoen al een Emmy en haalde zich zo de wrok op de hals van de leading lady. "Er waren pijnpunten," zegt Christine, "maar die show heeft me zoveel gebracht en ik kon prima met haar werken. Het lag gevoelig, maar ik wens haar het beste."

Over haar hobby's: "Ik adoreer kleding, ik ben dol op drinken. Ik heb alleen niet de neiging om me er helemaal aan over te geven. Zijn er echt mensen die meerdere martini's bij een lunch kunnen drinken?"

Christine speelt alom bewonderde advocate Diane Lockhart inmiddels al 13 jaar. "Het gevaar van iets zo lang doen is dat het kleur verliest, maar we reageren op actuele zaken. We zouden kunnen doorgaan tot de poolkappen zijn gesmolten."

Over haar jaren als dertiger: "Ik zeg altijd dat God ons minimaal tien jaar extra had moeten geven, zeker als je een gezin wilt. Die fase, je moet er veel inproppen."

Ze is een laatbloeier die al veertig was toen ze haar eerste tv-rol speelde. "Als ik terugkijk, denk ik: hoe vaak heb ik een rol niet gekregen omdat ik niet knap genoeg was? Als ik dan kijk naar waar ik nu sta – twee geweldige rollen en mijn personages staan bovenaan de call sheet – dan denk ik: Damn! Eind zestig en daar ben ik dan. Dit is vooruitgang!"

Over Style has no Age: "Het is een geweldige tijd om actrice te zijn in deze levensfase. Je hebt álles te bieden. Laat niemand je iets anders wijsmaken."

Het is bewonderenswaardig en jaloersmakend: Christine past nog in kleding van dertig, veertig jaar terug. "Ik vind het een professionele verplichting om in vorm te blijven."

"Als we praten als meisjes onder elkaar: ik doe pilates, omdat het me strak en sterk houdt. Als acteur moet je je instrument onderhouden. Je rookt niet om je stem te beschermen. Je moet in staat zijn te doen wat ze willen dat je doet, ook na veertien uur op een set."

Christine is weduwe (ze was van 1982 tot zijn dood in 2014 getrouwd met Matthew Cowles) met twee dochters, Lily en Isabel (hier in 2008). De eerste is ook acteur, de laatste schonk haar drie kleinkinderen "en dat zijn de schattigste ooit."

Nog even dit

The Gilded Age is nog niet te streamen in Europa; met een VPN-connectie en een beetje handigheid zou je de serie vanaf 24 januari op HBOMax moeten kunnen vinden.

Anders zit er niets anders op dan nog even geduld hebben: de serie wordt vrijwel zeker opgepikt door een van de grote streamingsdiensten hier.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, CBS

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in