'Ik haal veel inspiratie uit mijn beste vrienden.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag: Liane den Haan (53), lijsttrekker 50PLUS.

Article continues after the ad

Liane is geboren in Woerden waar ze later ook gemeenteraadslid werd en nog altijd woont. Van 2005 tot en met 2020 was ze directeur van ouderenorganisatie ANBO, sinds augustus 2020 is ze lijsttrekker van 50PLUS.

Ze staat bekend als iemand 'die sterker wordt, naarmate het moeilijker wordt' en bewees bij de ANBO dat ze bij wantoestanden hard kan ingrijpen. Privé wordt De Haan blij van paardrijden, hardlopen, schaatsen, reizen en motorrijden.

Waarom bent u  de politiek ingegaan?  

Liane den Haan: "De afgelopen 15 jaar heb ik bij ANBO de belangen behartigd van ouderen. Na al die jaren vind ik dat ik zelf politieke verantwoordelijkheid moet nemen voor het versterken van de positie van ouderen in Nederland. We worden allemaal ouder en blijven gelukkig ook vaak allemaal langer vitaal. Die demografische ontwikkeling zorgt voor vele kansen, maar ook voor uitdagingen.

Er zijn op dit moment al 7 miljoen 50-plussers, dus Nederland vergrijst. We moeten zorgen voor een eerlijk pensioen voor jong en oud, voor voldoende en aanpaste woningen voor senioren waardoor er huizen vrij komen voor starters en gezinnen. En we moeten de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. In Nederland moet iedereen fijn en goed ouder kunnen worden. Daar wil ik mij voor inzetten."

Wat is het zwaarste en wat is het leukste aspect van uw werk?

"Het leukste is dat je ontzettend breed bezig bent met allerlei verschillende onderwerpen. En het zwaarste vind ik toch wel dat de wijze waarop men in Nederland tegen de politiek aankijkt. Het zorgt ervoor dat je als politicus eigenlijk 'aangeschoten wild' bent. Mensen denken, zonder dat ze je kennen, van alles over je te mogen zeggen. Zeker op social media."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"Dat moet ik nog gaan ervaren, maar ik denk: gezond eten en voldoende drinken en tussendoor even bewegen. En het allerbelangrijkste: zorgen dat je het leuk hebt met je collega’s en elkaar steunt."

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Ik vind het fijn om met mijn hond te wandelen en motor te rijden."

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood?

"Voor mij is een relatie tussen twee mensen gebaseerd op vertrouwen, loyaliteit, dezelfde humor en er voor elkaar zijn. Ik heb eerlijk gezegd meer beste vrienden dan vriendinnen. Ik haal veel inspiratie uit mijn beste vrienden.

Het is een fijn gevoeld dat er een paar mensen zijn die altijd en overal voor mij klaar staan. Mijn beste vriend, al bijna 40 jaar, woont in Spanje. Toen ik het een keer heel erg moeilijk had stond hij dezelfde avond nog voor mijn deur om een knuffel te geven en urenlang een luisterend oor te bieden. Zo lief!"

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Ik wil graag dat Nederland een land is waar we prettig en goed ouder kunnen worden. Waar we er allemaal, tot op hoge leeftijd, toe blijven doen. En dat het imago van ouderen vanuit kracht wordt gezien.

Daarvoor is het belangrijk dat we een stevig pensioenstelsel hebben, voldoende woningen voor jong en oud, en dat we als land kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg hebben en houden. Daar ga ik me de komende vier jaar hard voor maken!"

Foto's (c) ANP, 50Plus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in