De markante zangeres is 78 jaar geworden.

In haar woonplaats Soest is op 78-jarige leeftijd zangeres en actrice Liesbeth List overleden. Ze  stond bekend als de Grande dame van het Nederlandse chanson, dankzij nummers als Pastorale, Aan de andere kant van de heuvels, Kinderen een kwartje en Heb het leven lief, Ze zong veel vertaalde nummers van de Belgische chansonnier Jacques Brel.

Article continues after the ad

List werd in haar carrière vele malen bekroond, onder meer met Edisons (in 1971 en 1995) en in 1998 met een Gouden Harp. Ze werkte graag samen met andere artiesten. In de eerste plaats was dat Ramses Shaffy, met wie ze vele successen boekte zoals Pastorale...

... maar ook bijvoorbeeld met Frank Boeijen. Daarnaast speelde List in diverse films, zoals To grab the ring in 1967, Mysteries in 1977 en in datzelfde jaar ook in de tv-film Een heel dun laagje goud met Robert Long.

Ook was ze te zien in musicals, zoals Eindeloos in 1997 en Piaf in 1999. In die laatste productie speelde ze de titelrol van de legendarische Franse zangeres Edith Piaf. Tien jaar later speelde ze opnieuw Piaf; voor beide vertolkingen werd ze bekroond met een Johnny Kraaijkamp Musical Award.

In 2017 maakte List bekend dat ze stopte met optreden, mede omdat ze leed aan een vorm van dementie, veroorzaakt door hersenletsel uit het verleden. Afgelopen woensdag overleed ze in haar slaap. Vanwege de coronacrisis zal ze in kleine kring worden gecremeerd.

"Veel mensen kennen mijn moeder als de enigszins mysterieuze dochter van een vuurtorenwachter op Vlieland, de chansonnière die zong met Brel, Aznavour en Shaffy", zegt haar dochter Elisah (hier links met haar moeder en dochter Lilah in 2017) in reactie op het overlijden.

"Voor ons was ze in de eerste plaats een bijzondere en lieve moeder, grootmoeder en schoonmoeder. We hebben mijn moeder een afscheid kunnen geven omringd door haar dierbaren."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Karolina (@picturemermaid) op

Laatste woord aan Liesbeth zelf: "Heb het leven lief, kijk niet achterom en heb nergens spijt van.

Foto's (c) Brunopress, Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in