Madame de Pompadour heeft nieuwe plannen!

Als modejournalist staat Britse Suzy Menkes (1943) op eenzame hoogte. Ze versloeg al duizenden modeshows, heeft een kritisch oog (ze staat bekend als Samurai Suzy om haar eerlijkheid), al is ze niet iemand die een ontwerper zal affakkelen.

Maar toch: ze windt er geen doekjes om in haar reviews en in 2001 werd ze om die reden verbannen van shows van het LVMH luxe conglomeraat die haar te kritisch vond, waarmee LVMH vooral zichzelf te kijk zette. Ze is ook niet erg populair bij fashion bloggers die volgens haar geen verstand van zaken hebben: "Iets is niet goed omdat je het mooi vind, iets is goed omdat het goed is."

Article continues after the ad

De wandelende mode-encyclopedie heeft een reputatie die zich kan meten met die van Anna Wintour (met wie ze close is) en heeft al net zoveel jonge veelbelovende ontwerpers (waaronder Nicholas Ghesquière) in het zadel geholpen door af te reizen naar obscure shows, iets waar Anna zich niet snel voor leent.  

Suzy begon haar carrière bij The Times en werkte jaren ook voor de New York Times en International Herald Tribune. Dit najaar stopt ze met haar werk voor Vogue International, waar haar werk verschijnt in 21 internationale edities en in 15 talen wordt vertaald.

In de modescène staat Suzy niet alleen bekend om haar werk, maar ook om haar pompadour, de hoge kuif die ze al sinds jaar en dag draagt. De Fashion Week in september zal de laatste zijn die ze in oude stijl zal verslaan.

Suzy's meest recente podcast, met Michael Kors

"Ik ben trots op alles wat ik heb gedaan," zegt Menkes, weduwe met drie zonen, drie kleindochters en drie kleinzonen. "De huidige toestand in de wereld heeft me de kans gegeven om eens na te denken en ik vind het tijd voor een nieuw avontuur. Ik zal blijven schrijven, posten, opnemen en proberen de modewereld samen te brengen op mijn eigen website en socials. Ik heb er zin in: het is een nieuwe wereld vol nieuwe kansen. Mode draait om vernieuwing, deze stap hoort daarbij."

Foto's (c) Brunopress, Suzy Menkes 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in