'Dat je om je huidskleur kan worden afgeserveerd, gaf me kippenvel.'

Janice Deul (leeftijd: niet relevant) is journalist, columnist, curator, moderator en fashion activist. Via haar platform Diversity Rules strijdt ze voor inclusiviteit in de mode en media.

Article continues after the ad

"Ik ontmoette een zwart meisje, dat mij ver­telde dat ze heel graag model wilde worden," zegt Janice. "Ze was beeldig en ambitieus, dus ik zei: “Ga ervoor!” Waarop zij zei dat ze dat al lang deed, en telkens dezelfde reactie kreeg: “Sorry, maar we hebben er al één.”

"Twéé zwarte modellen was blijkbaar te veel. Ik kreeg er kippenvel van dat je zo afgeser­veerd kon worden op grond van je huids­kleur. Het verbaasde me ook, want voor mijn gevoel had mijn eigen uiterlijk nooit in mijn nadeel gewerkt. Maar in de modewereld leefde blijkbaar het idee dat “zwart niet verkoopt”, en dat er te weinig echt goede donkere modellen zou­den zijn. Ik dacht: dit ga ik rechtzetten."

Het hele verhaal van Janice lees je in The Power Issue van Nouveau dat NU in de winkel ligt. Je kunt 'm ook online bestellen op Magazine.nl dan wordt ie zonder verzendkosten naar je opgestuurd!