Emma Thompson en Meryl Streep
Emma Thompson en Meryl Streep

Rol die rode loper maar alvast uit!

Langzaam maar zeker gaat het de goede kant op in Hollywood: meer vrouwelijke scenarioschrijvers, meer vrouwelijke regisseurs, meer interessante, complexe rollen voor vrouwen. Aan gelijke honorering valt nog wel wat te verbeteren, maar wie het positief wil bekijken, ziet toch verbetering in de positie van vrouwen voor en achter de camera.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Annenberg Inclusion Initiative (@inclusionists) op

In januari zag het er nog somber uit. Stacy L. Smith (hier rechts naast Nicole Kidman), oprichter van het Annenberg Inclusion Initiative dat wetenschappelijk onderzoek doet naar de representatie voor en achter de camera, maakte toen bekend dat van de 112 regisseurs achter de best bezochte films van 2018 slechts 3,6% vrouw was. Dat was minder dan in 2017, toen vrouwen nog 7,3% van de Top 100 besloegen.

Eind 2019 ziet het er beter uit. "Zo te zien zijn dit jaar 12 films in de top van de Top 100 door vrouwen geregisseerd," zegt Smith. "Dat is meer dan ooit en het kan nog door stijgen naar 14. Het ziet er naar uit dat er echt nieuwe tijden zijn aangebroken en dat de cultuur van eerder een man het werk gunnen is veranderd. Ik heb kippenvel dat ik dit kan melden!"

Article continues after the ad

Onder de 2019 blockbusters met vrouwen aan het roer Little Women (Greta Gerwig), Captain Marvel (co-regie van Anna Boden), Hustlers (Lorene Scafaria) en Frozen 2 (Jennifer Lee). Ook rollen voor vrouwelijke acteurs worden inhoudelijker en gelijkwaardiger, al is daar eveneens nog wel wat terrein te winnen.

De trend vond echter niet helemaal zijn weerslag in de nominaties voor de Golden Globes, die vandaag bekend zijn gemaakt. Er was niet één solonominatie voor een vrouw in de categorie Beste Screenplay en ook – teleurstellend – geen vrouwen bij de nominaties voor Beste Regisseur.

Wel was er veel waardering voor door vrouwen gedragen producties, zoals Helen Mirren in Catherine The Great, Helena Bonham Carter in The Crown  en Meryl Streep in Little Big Lies.

Phoebe Waller-Bridge kreeg meerdere nominaties voor Fleabag. Big Little Lies, The Crown, Killing Eve en The Morning Show – allemaal gedragen door vrouwen – zijn genomineerd voor Beste TV Drama.

Jennifer Lopez is genomineerd voor Beste Bijrol in Hustlers; Jennifer Aniston, Olivia Colman, Jodie Comer, Nicole Kidman, Reese Witherspoon dingen allemaal mee naar Beste Hoofdrol in een serie.

Voor Beste Actrice in een Speelfilm (comedy) zijn Ana de Armas (Knives Out), Cate Blanchett (Where'd You Go Bernadette?), Beanie Feldstei (Booksmart), Emma Thompson (Late Night) en Awkwafina (The Farewell) genomineerd.

De nominaties voor Beste Actrice in een Speelfilm (drama) zijn: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Women), Charlize Theron (Bombshell) en Renee Zellweger (Judy).

De 77ste Golden Globes worden uitgereikt op 5 januari 2020, de presentatie is in handen door Ricky Gervais.

Foto's (c) Hollandse Hoogte, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in