Ze is woedend over het schenden van de Brexitwet.

Amal Clooney, de bekende mensenrechtenadvocate en echtgenote van acteur George Clooney, heeft haar ontslag ingediend als speciaal Brits gezant voor vrijheid van media.

In haar ontslagbrief uit ze hevige kritiek op de plannen van de Britse regering om het internationaal recht "een beetje" te schenden via een nieuwe wet inzake de brexit.

Article continues after the ad

"Ik ben ontzet omdat de regering stelt dat het Britse parlement soeverein is en wetten kan goedkeuren die een inbreuk vormen op verplichtingen die voortvloeien uit verdragen", schrijft Clooney aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

"Zelfs als de regering zegt dat de schending van het internationaal recht specifiek en beperkt is, is het een schande voor het Verenigd Koninkrijk om een internationaal verdrag te schenden dat de premier een jaar geleden ondertekend heeft." 

De kritiek van Clooney slaat op het wetsvoorstel inzake de interne markt die de Britse regering door het parlement wil krijgen. De regering van premier Boris Johnson zegt zelf dat die wet een "kleine inbreuk" vormt op het internationaal recht. 

Amal Clooney is een bekende mensenrechtenadvocate en kon dankzij haar prestige veel gewicht geven aan de Britse opstelling op dat vlak. Volgens haar kan ze dat nu niet langer meer doen ("Ik kan andere staten niet langer aanmanen om internationale verplichtingen na te leven als het VK het zelf ook niet doet") en zal de goedkeuring van de omstreden wet "het geloof van mensen in de justitie ondermijnen."

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in