'Werk aan je zelfvertrouwen, geef het goede voorbeeld.'

Meestal leer je meer van dingen die tegenzitten dan van alles wat vanzelf gaat. 'Werk aan je zelfvertrouwen, praat met je partner en geef zelf het goede voorbeeld,' dat is wat cabaretière, presentatrice, actrice en trouwambtenaar Jetty Mathurin (69) met vallen en opstaan heeft geleerd.

1 VOEL JE NOOIT DE MINDERE

‘Mijn moeder heeft me geweldig opgevoed. Ze was trots op me en behandelde me als een brok goud, een diamant. Dat gaf me de kracht die ik later vaak genoeg nodig heb gehad. In mijn jeugd werd mij door de Surinaamse samenleving ingeprent dat ik als zwart meisje lager in de hiërarchie stond dan iedereen met een lichtere huidskleur.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jetty Mathurin (@jettymathurin) op

Maar hoe mensen me ook behandelden, ik voelde me nooit de mindere. Bij de opvoeding van mijn eigen kinderen heb ik er ook voor gezorgd dat ze zich gekend en gewaardeerd voelden. Je boft natuurlijk als je van huis uit zelfvertrouwen meekrijgt. Maar als dat niet zo is, werk er dan aan. Want je bént nooit de mindere.’

2 JE KUNT BETER SPIJT HEBBEN VAN WAT JE HEBT GEDAAN DAN VAN WAT JE NÍÉT HEBT GEDAAN

‘Mijn vader werkte vroeger bij Suralco, een grote producent van bauxiet en aluminium. Daar stond een vrouw aan de top en mijn moeder zei altijd: “Dat had mijn baan kunnen zijn.” Ze had vroeger nooit kansen kunnen benutten omdat haar ooms wilden dat ze voor hun moeder, mijn grootmoeder, bleef zorgen en niet buitenshuis ging werken. Daar had ze spijt van. Dus toen ik op mijn veertigste werd gevraagd voor de serie Vrouwenvleugel heb ik ja gezegd.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jetty Mathurin (@jettymathurin) op

Daarmee koos ik voor een totaal andere carrière: in de spotlights en op het podium. Ook al betekende het dat ik mijn baan in het onderwijs en mijn eigen logopediepraktijk moest opgeven. En dat niet alleen: ik ben naar Amsterdam vertrokken en heb mijn drie kinderen achtergelaten bij mijn man, tegenwoordig mijn ex. Ongelooflijk ingrijpend, dus ik belandde prompt in een identiteitscrisis. Maar spijt heb ik niet. En mijn kinderen zeggen nu: “Je werd een veel leukere moeder.”’

3 LEVENSLESSEN DICTEER JE NIET, DIE MOET JE VOORLEVEN

‘Zo heb ik dat zelf ervaren in mijn jeugd. Delen was bij ons thuis bijvoorbeeld heel belangrijk. Voor iedereen die aanklopte, was er niet alleen een bordje eten, maar ook warmte. Als je dat elke dag meemaakt, word je vanzelf ook onbaatzuchtig. Natuurlijk heb ik in mijn eigen gezin ook mijn best gedaan het goede voorbeeld te geven, al vind ik stiekem dat mijn kinderen het met hún kinderen nog beter doen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jetty Mathurin (@jettymathurin) op

Dan denk ik aan dankbaarheid. Daarin train ik mezelf bewust door elke ochtend tien zegeningen te benoemen. Maar voor mijn kleindochter van vier is het nu al gesneden koek. Laatst vertelde ze dat ze dankbaar is voor haar familie en dat we er allemaal zijn, want de coronacrisis is haar ook niet ontgaan. Haar speelgoed stond pas op de vierde plaats. Geweldig toch!?’

De vrouwen die Jetty een waardevolle les leerden

‘De vrouwen die ik het meest bewonder, zijn mijn dochters. En dan niet alleen vanwege hun opvoedingsgaven, maar ook om de manier waarop ze in hun relaties staan. In Suriname leerden meisjes vroeger altijd: “Doe je best op school, want je diploma is je man.” Het idee daarachter was dat je onafhankelijk moest zijn. Goed bedoeld, maar wel vanuit het perspectief dat je het alleen móést doen, dat je partner toch wel zou weggaan.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jetty Mathurin (@jettymathurin) op

Later begon ik te beseffen dat alleen op jezelf vertrouwen helemaal niet zo positief is. Het leven wordt zo kaal als je geen schouder hebt om je hoofd op te laten rusten en geen handen die je kunnen vasthouden als het tegenzit in het leven. Vertrouwen hebben in je partner is juist de basis, weet ik nu. Maar die basis kan pas stevig zijn als je goed met elkaar communiceert. Mijn dochters doen dat geweldig goed en hun relaties zijn zo open en gelijkwaardig dat ik weleens denk: had ík het maar zo gedaan.’

Deze aflevering van Levenslessen heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan. Nooit meer iets missen? Neem een abonnement op Magazine.nl, nu met veel nazomerkorting!