Wat een fijne verrassing was longarts Wanda de Kanter in Zomergasten! Daar zat geen verbeten activist, maar een bevlogen arts met een warm hart en een heldere boodschap voor ons allemaal.

‘Je moet stoppen.’ Meer zei longarts Wanda de Kanter niet tegen me op die huwelijksreceptie van wederzijdse vrienden, waar ik buiten in de zon stond te roken. Ze glimlachte erbij, maar ik voelde me betrapt als kansloze verslaafde.

Article continues after the ad

Dat is jaren geleden. Na talloze pogingen ben ik gestopt toen ik borstkanker bleek te hebben, door die schok lukte het ineens wèl. Tijdens mijn behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis zag ik Wanda weleens lopen in haar witte jas. En in de media volgde ik haar missie tegen de tabaksindustrie met steeds belangstelling.

Voor elkaar zorgen

Gisteravond zat Wanda in Zomergasten. Benieuwd was ik naar de vrouw die ik sinds mijn studententijd al een powerhouse vind. Ik bereidde me voor op een avondvullende uitzending met een bloedfanatieke tante, maar werd aangenaam verrast. Hier zat geen activist maar een warme vrouw met een glimlach en food for thought voor ons allemaal: zorgen we wel goed genoeg voor elkaar, voor onze opgroeiende kinderen, voor mensen die een minderheid zijn, mensen met dementie, mensen met kanker? Nederland heeft fantastische zorg, maar volgens De Kanter laten we elkaar soms erg in de steek. Oordeel niet, luister eerst, leef je in in de ander. Nee, ze vindt het niet je eigen schuld als je ziek wordt van roken, dat stigma moet eraf. Johan Cruijff komt voorbij, aidspatiënt René Klijn in de uitzending van Paul de Leeuw. Na zijn onvergetelijke Mister Blue-fragment zegt ze: ‘Waar deze avond hopelijk over zal gaan, is dat we meer moeten zorgen voor mensen, minder mensen in de steek moeten laten.’

Warm & wijs hart

Glashelder is ze als het over de tabaksindustrie gaat, maar nooit op een verbeten toon. Haar verhaal staat als een huis, dat kan ze ontspannen vertellen zonder zich te hoeven verdedigen. Als Janine Abbring vraagt of ze expres zachter gaat praten, geeft ze toe dat ze er natuurlijk wel over nadenkt dat ze niet te heftig overkomt. ‘Maar ik ben ook niet heftig, ik ben feitelijk.’ Een bevlogen arts met een warm en wijs hart, een activist met een glimlach. Een powervrouw die op haar zestigste een influencer is in de positiefste betekenis van het woord.

Op Twitter regende het lovende reacties:

Wil je Zomergasten terugkijken?

Bekijk hier de samenvatting of de hele uitzending

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in