Je kent hem van Spandau Ballet en haar van Wham!

Ze waren wereldberoemd, maar ze raakten alles kwijt: Martin (59) en Shirlie Kemp (58) hebben er samen een boek over geschreven: 'It's a Love Story'. En dat is nog een understatement.

Article continues after the ad

1985

Even terug naar de jaren tachtig, toen Martin de bassist was van Spandau Ballet en Shirlie de ene helft van Pepsi & Shirlie, achtergronddanseressen en zangeressen van Wham!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shirlie Kemp (@shirliekemp) op

De wereld lag aan hun voeten en het was champagne en privéjets, ook nog een tijdje nadat de bands in 1990 en 1991 uit elkaar gingen. Martin ontpopte zich als succesvol acteur, Pepsi & Shirlie hadden nog veel succes in Azië.

1995

Maar halverwege de jaren negentig sloeg het noodlot toe. Martin kon twee jaar lang niet werken omdat hij behandeld moest worden voor twee hersentumoren. "Ik was opgegroeid zonder geld en toen geld in mijn leven kwam, had ik geen interesse om er iets mee te doen," schrijft hij in het boek over die periode. "Geld verdienen was opwindend, maar alleen omdat het me de kans bood om gul te zijn voor mijn vrienden en hen te laten zien hoeveel ik van hen hield. Niet lang geleden zou ik willekeurig wel bedrag hebben uitgegeven en de hele wereld zijn overgevlogen om bij Shirlie te zijn. Nu kon ik het me amper veroorloven om een bosje bloemen voor haar te kopen."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shirlie Kemp (@shirliekemp) op

In 1995 werd hij geopereerd aan een tumor die het formaat van een grapefruit had. Een tweede tumor was niet te opereren. Hij kwam uit de operatie met complicaties, waaronder dyslexie, epilepsie en geheugenverlies en dacht nooit meer te zullen herstellen. Nu slikt hij alleen nog medicijnen tegen de epilepsie. "Als ik alleen was geweest denk ik niet dat ik de energie had gehad om te proberen beter te worden en het uithoudingsvermogen had gehad om door te gaan," schrijft hij. "Er waren momenten dat ik er klaar voor was om het op te geven en mijn lot te aanvaarden."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shirlie Kemp (@shirliekemp) op

Maar Shirlie was er om hem te helpen en ze hadden Harley (nu 31) en Roman (27), hun kinderen, die toen nog heel jong waren. Het geld droogde snel op. "Roem is geweldig als het je voor de wind gaat in je leven," zegt Kemp. "Maar als het misgaat, wanneer je de bus moeten nemen omdat je geen geld voor een taxi hebt, en je merkt dat mensen naar je kijken – dan schaam je je. Dat is moeilijk."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shirlie Kemp (@shirliekemp) op

Ze verkochten hun mooie huis en gingen bescheidener wonen, Shirlie verkocht wat ze hadden aan mooie meubels en kunst, maar kreeg een nieuwe klap te verduren toen bleek dat de Pepsi & Shirlie BV, waarvan ze geen idee had dat die nog bestond, omdat ze al tien jaar niet meer had gewerkt, inmiddels een forse schuld had. "Als je geld hebt, denk je er niet over na," zegt Martin. "Het is een wijze les om de waarde ervan te kennen."

Ze wisten het hoofd boven water te houden tot Martin werd gecast als onweerstaanbare schurk in Eastenders, de populairste soap van Engeland. Het leidde tot meer rollen, nieuwe optredens en nieuwe bekendheid, maar ook een heel nieuwe omgang met geld. "We hebben meer respect voor wat we hebben," zegt Shirlie."Ik hou van de jurken van Needle & Thread maar als ik er eentje koop, is dat echt een extraatje."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Shirlie Kemp (@shirliekemp) op

Beiden zeggen het aan hun arbeidersachtergrond te danken te hebben dat ze overeind zijn gebleven. Ooit gewend aan schrapen, bleken ze nog terug te kunnen naar minder en zich zo te kunnen redden. Bovendien waren de zorgen om Martins gezondheid nog veel erger dan hun geldzorgen. "Als de kinderen in bed lagen, huilde ik," zegt Shirlie. "Dan dacht ik dat het me niet zou kunnen schelen als we in een éénkamerflatje terecht zouden komen, zolang we maar samen waren. Alles kwijtraken kon ik hebben, maar niet hem of de kinderen verliezen."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Martin Kemp (@martinjkemp) op

Dit jaar zijn ze 32 jaar getrouwd en ze zeggen dat alles wat ze hebben meegemaakt, hun relatie alleen maar sterker heeft gemaakt. "We hebben dingen doorstaan die heel veel mensen overkomen," zegt Shirlie. "Maar we zijn er hechter, sterker en beter uitgekomen."

It’s a Love Story (Engelstalig) komt uit op 29 oktober en kost 29 euro

Foto's (c) ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in