Dat ontwerpers weleens ‘inspiratie opdoen’ bij elkaar, is geen geheim. Het komt meer dan eens voor dat er designs opduiken die wel héél erg lijken op die van een ander merk. Balenciaga heeft zich voor een tas uit de zomercollectie nu echter laten beïnvloeden door een wel heel onverwachte speler in het veld.

Lees ook
Prinses Amalia gezien met peperdure handtas uit mama's kast

Zoek de verschillen

Het accessoire uit de nieuwe collectie van het Spaanse modehuis lijkt namelijk als twee druppels water op, jawel, de plastic blauwe shopper van IKEA. Het enige verschil is het materiaal: Balenciaga verving het geweven plastic van de ‘Frakta’ voor kalfsleer en voegde een rits toe aan het ontwerp. Uiteraard ontbreken de gele blokletters op de hengsels van de designer-remake.

2800 IKEA-tassen

De prijs van misschien wel het opmerkelijkste copycat-item dat we ooit voorbij zagen komen, is een luttele 1700 euro. Voor dat bedrag kun je meer dan 2800 shoppers van de meubelgigant kopen: de tas van IKEA kost slechts zestig cent. Je snapt: op sociale media kunnen gebruikers hun lol niet op - het nieuws gaat als een lopend vuurtje het web over.

‘Gevleid’

IKEA ziet er de humor wel van in en reageert sportief op de luxe uitvoering van het Zweedse ontwerp. "Wij zijn extreem gevleid dat we blijkbaar een inspiratiebron zijn voor de laatste catwalkdesigns van Balenciaga”, reageert het woonwarenhuis tegen het online designmagazine Dezeen. Balenciaga heeft nog niet willen reageren op de ophef. 

Beeld: Getty

“My earliest memory isn't of a boat, but of the sound of a boat.” Was gezegd: Karl Lagerfeld. Hij legde voor Chanel’s 2018/2019 Cruise collection, de Spaanse actrice Penelope Cruz vast op de gevoelige plaat en dat is enorm goed gelukt.

Baretten, blote schouders en een blik naar de horizon spreken allemaal tot de verbeelding: zeilen op de Middellandse Zee.

Voor de Cruise-collectie 2018/19 staat Penélope Cruz centraal als het gezicht en de inspiratie van de campagne.

Of het nu gaat om gebreide kleding of een tweedjas, Cruz kijkt de kijker rechtstreeks aan en houdt onze aandacht.

Op andere momenten lijkt ze bijna te mijmeren over vervlogen reizen, of een beeld van haar volgende bestemming.

Cruz en Lagerfeld lijken een match made in heaven. Wát een mooie foto’s!

Beeld: Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

DiorAmour is de nieuwste collectie van Dior en een ode aan de ontwerper die zelf ook altijd een talisman bij zich droeg. Frisse kleuren en een speelse knipoog geven deze sieraden en accessoires écht dat beetje extra. 

De nieuwe sieradencollectie DiorAmour is een ode aan Christian Dior die altijd erg bijgelovig is geweest. In zijn binnenzak droeg hij altijd kleine geluksbrengers (een klavertje vier, een stuk hout, een gouden munt, een ster en twee harten).

Als subtiele knipoog naar deze talismans, is de DiorAmour collectie getekend met deze harten.

Behalve dat kleine beetje geluk, zijn het ook echt prachtige bedeltjes. Heel win-win!

Beeld: Morgan O’Donnovan