De kou van de winter hijgt nog in ons nek en zet de dagelijkse drukte vast in onze spieren. Stress hoort helaas 'nu eenmaal' bij ons dagelijks leven. Maar het gaat er maar net om hoe we ermee omgaan. Hoeveel ruimte we het geven.

Wapperende haren in een zwoele wind en met blote voeten in het gras helpen altijd, maar de warme lente is nog niet in zicht.

Daarom een aantal andere manieren om onze dagelijkse stressmomenten in kwijt te raken. 15 tips voor meer balans en een rustiger hoofd. 

1. Schrijf het op 
Schrijf je zorgen van je af. Door lijstjes te maken met voor en tegens, of zoveel mogelijk oplossingen te verzinnen voor het probleem. Deel je gevoel met het papier, het kan helend werken en het probleem verkleinen of overzichtelijker maken. 

2. Geuren ontspannen
Steek een wierookstokje aan of zet een rustgevende geurolie neer. Gevoelens veranderen onder invloed van geur. 

3. Een beetje yoga
Doe een simpele yoga-oefening om de zinnen te verzetten. Leg je armen in je nek en draai je torso van links naar rechts. Of: verleng je in en uitademen gedurende 10 minuten, adem in via de neus en uit via de mond. Of: ga op je rug liggen en strek je benen 10 minuten omhoog tegen de muur. Korte stretchoefeningen met de kuitspieren of het strekken van de armen ver boven en naast je hoofd helpen ook, en kun je overal even doen. 

4. Wees een vechter
Vraag je niet continu af waarom dingen je overkomen, maar zoek ook eens naar oplossingen om van een probleem af te komen. Probeer niet in de slachtofferrol te stappen als iets tegenzit, maar kom in actie en leg je neer bij een andere oplossing. 

5. Geef je grenzen aan
Compromissen zijn soms nodig om tot iets gezamenlijks te komen, maar zeg nee als iets echt tegen elk gevoel indruist en het ten koste van je gaat.

6. Drink decaf
Kies wat vaker decafé in plaats van die sterke kop koffie en bouw de hoeveelheid dagelijkse cafeïne een beetje af. Cafeïne verhoogt het insulineniveau en daarmee stijgt de aanmaak van adrenaline, wat ons stressniveau verhoogt - en waardoor je je gejaagder, gespannener kunt gaan voelen. 

Lees ook: Claudia Straatmans: '11 X waarom deze nerdhobby zoooo 2017 is'

7. Loop het eruit 
Wandelen werkt ont stressend en brengt onze gedachten in balans. Maak je hoofd leeg door tussendoor even de benen te strekken in de frisse lucht. Het liefst lekker tussen de bomen, in de duinen of langs het strand. Maar een paar blokjes door de buurt kan ook al wonderen doen. 

8. Bedenk een mantra voor de momenten waarop alles op je af komt
Een positieve gedachte, die rust brengt en goede hoop. Een stemmetje van binnen dat zegt dat het goed komt. Geef deze stem de ruimte, iedere keer als je ergens op stuk dreigt te lopen en herhaal de boodschap, waardoor je je weer rustig gaat voelen. 

9. Lachen is gezond 
Lachen ontspant en geeft een gevoel van geluk, van vrolijkheid. Het stuurt een signaal naar onze hersenen waardoor ons lichaam zich ontspant. Probeer eens een grote glimlach en houd die vast. Voel je de ontspanning komen? 

10. Snacks voor een geluksgevoel
Kies voor tussendoor eens een cracker of bagel, ze bevatten veel koolhydraten die erom bekendstaan dat ze ons serotonine-gehalte, ons zogenaamde ‘gelukshormoon’, verhogen. En daarmee onze stemming verbeteren. 

11. Tel tot tien
Als je op het punt staat al je frustraties eruit te gooien; tel eerst rustig tot tien, kijk even opzij of zet degene die je aan de telefoon hebt een moment in de wacht. Kom tot jezelf. Alleen op die manier flap je er geen dingen uit waar je achteraf spijt van zou kunnen krijgen...

Twiggy
Twiggy

12. Drink thee
Het kalmeert en brengt ons hoofd en lichaam in balans. Kies bij voorkeur voor kamille, passievrucht of kava kava (een kruid dat ook wel gebruikt wordt tegen depressie en als kalmeringsmiddel). 

13. Geef je zorgen een cijfer
Bij het beoordelen zul je zien dat het cijfer dat je eraan geeft heel vaak niet eens een 1, maar meer richting een 5 of 6 gaat. Door er op die manier naar te kijken, kun je bepaalde zorgen soms beter relativeren (en het cijfer daarmee sneller tot een 7 of een 8 brengen). 

14. Neem de tijd om weg te dromen
Kijk eens uit je raam en volg de wolken, de wind in de bomen, de vogels die voorbijkomen. Laat je fantasie de vrije loop en begeef je even in een andere wereld. Vijf minuten volledige vrijheid kan zo voelen als een half uur. Met een leeg hoofd ben je productiever en kun je de hectiek weer veel beter aan. 

15. Neem een warm bad of een lekkere lange douche
Warm water ontspant de spieren en maakt het hoofd leeg. Is er geen tijd of mogelijkheid voor badderen of douchen? Zet de warme kraan aan en laat het water over de handen en armen stromen. Was je gezicht met een warme doek en waan je voor even in dat heerlijke bad. 

Ontspanning helpt 
Tegen angst, tegen boosheid, tegen verdriet. Zoek steeds naar kleine momenten om, in je hoofd, even te vluchten van alle drukte van buitenaf. Zo blijf je het dichtste bij jezelf en dus het beste in balans.