'Die komt gewoon van de markt.'

We kregen toen ze erin trokken al een uitgebreid kijkje in de interieurkeuken van Huis ten Bosch. Maar een rondleiding van Máxima zelf? Die kwam pas op haar vijftigste verjaardag.

We hadden er úren naar kunnen kijken, Máxima en Matthijs in het paleis (het rijmt zelfs). Helaas moesten we het interieur-wise doen met twee momentjes die Máxima even besloot uit te lichten in het kader van small talk: de fantastische ontvangsthal, en haar werkkamer.

Article continues after the ad

Direct bij binnenkomst, vanaf de trappen van Huis ten Bosch komen genodigden binnen in de vestibule, die natuurlijk ook een volledige make-over heeft gehad toen het koningspaar er kwam wonen. De oude schilderijen bleven, vertelt Máxima.

"Maar de rest is met ons mee gekomen. Die stond in ons oude huis, en die, en die ook."

Het pronkstuk is óók meegekomen vanuit Wassenaar, want zo vertelt Majesteit: ze heeft 'm al zo'n vijftien jaar. Al vermoeden wij dat ze er eentje had in Wassenaar, en een nieuwe heeft laten maken voor Huis ten Bosch.

Haar enorme Dutch Design kroonluchter/lichtsculptuur van Studio DRIFT die volgens briefing van de RVD 'de vraag moet oproepen of natuur en techniek samen kunnen evolueren."

"Hij is van Studio DRIFT", zei Majesteit er zelf over in de uitzending voor haar verjaardag. "Dat is een Nederlands paar ontwerpers. Die heb ik denk ik vijftien jaar geleden leren kennen, in een van hun eerste tentoonstellingen hadden ze deze in het klein. Toen vroeg ik: kunnen jullie dit ook groter maken? Ja. Ik ging naar huis en zei tegen mijn man: 'Hier komt het',"

Een eyecatcher van jewelste en eentje die Máxima nog steeds blij maakt. "Het zijn paardebloemen, stukje voor stukje op een led-lamp gelijmd. Ik vind het zo mooi als je in de wintermaanden binnenkomt en de schemering van die paardenbloemen ziet. Een beetje magisch, ik vind het echt heel gaaf."

In haar werkkamer valt het oog van Van Nieuwkerk wéér op een opvallende lamp. Of nou ja... een lamp, een spiegel, een kunststuk. In royal blue (dat past op Majesteits werkkamer) met veel lichtjes erin. "Is dit óók Dutch Design?", waagt Van Nieuwkerk.

Máxima: "Nee, nee, die heb ik gevonden op een markt. Het is van een hele jonge kunstenaar die net was begonnen en ik vond het zo mooi."

Wie die kunstenaar is weten we nu, twaalf uur na de uitzending nog niet. Maar grote kans dat die jonge kunstenaar een dezer dagen vanzelf boven komt drijven. We hopen dat hij of zij nog voorraad heeft liggen.

Beeld: NOS/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in