Koningin Máxima is dol op juwelen. Speciaal voor Nouveau belicht juwelenexpert Martijn Akkerman haar bijzondere smaak in historische én moderne pronkstukken.

Niet minder dan historische sensatie: die veroorzaakte koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Groot-Brittannië vorig jaar oktober. Ze droeg de diadeem met ‘de Stuart’: de grootste diamant in koninklijk bezit, van bijna veertig karaat. Een diamant die bovendien voor het laatst in het openbaar was gezien in 1974.

Article continues after the ad

Enorme collectie privéjuwelen

Koningin Máxima bezit een enorme collectie privéjuwelen. Ze kan en mag daarmee doen wat ze zelf wil, maar eventueel kan ze bepaalde juwelen later vermaken aan de onvervreemdbare collectie. Wanneer ze dat niet zou doen, worden ze ooit geërfd door haar drie dochters.

De collectie bestaat natuurlijk in de eerste plaats uit de kostbaarheden die ze privé cadeau krijgt. Denk maar aan de verlovingsring met de oranje diamant, maar ook de ringen en armbanden die ze kreeg ter gelegenheid van de geboortes en doopplechtigheden van de kinderen.

Dan zijn er nog de verjaardagscadeaus én de juwelen die ze zelf aanschaft en die de koning voor haar koopt zonder speciale aanleiding.


Willem-Alexander en Máxima ten tijde van hun verloving.
 


Het echtpaar tijdens de doop van oudste dochter Amalia op 12 juni 2004.

Trendsetter

De koningin geldt als een trendsetter op modegebied en dat herken je ook in haar juwelen. Zo draagt ze broches in de vorm van een vlinder en een cicade uit de koninklijke collectie, maar net zo goed enorme kevers en spinnen van de meest uiteen­lopende materialen.

Ook het dragen van veel armbanden bij elkaar, soms van verschillende kleuren metaal, is mede dankzij haar een trend geworden.

Bovendien draagt ze graag namaaksieraden; denk maar aan het spectaculaire collier Feeding the Birds van vormgeefster Paulien Wiertz. Het collier bestaat uit Delfts-blauwe en gedeeltelijk vergulde keramieken pinda’s. Het getuigt van humor en de koningin promoot er meteen het Dutch design mee

In de koninklijke collectie bevinden zich tegenwoordig ook juwelen van internationale signatuur: ontwerpen uit Argentinië, maar ook van het Amerikaanse huis Seaman Schepps en de Parijse juwelier Van Cleef & Arpels.

Lees ook: De zonnebrillen van de royals

Uit de koninklijke kluis

Geregeld zien we Máxima ook met juwelen die afkomstig zijn uit de koninklijke kluis. Sommige daarvan zijn decennialang niet in het openbaar gedragen. De koningin toont zich er een waardig vertegenwoordigster van het Huis van Oranje-Nassau mee. 

Lees meer over Máxima's juwelen in Nouveau 4/5. Hij is te koop in de winkel én je bestelt 'm hier online.

Beelden: AFP en ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in